Türkiyeli Çerkesler’in sesi olan Jıneps gazetesinde 8 Mart nedeniyle bu ay sadece kadınlar yazdı.

Jıneps Yayın Kurulu’nun açıklaması şöyle oldu:

“Şaka yaptığımızı zannettiniz ama değil. Jıneps’in Mart 2021 sayısını Yayın Kurulu’nun kadın üyeleri hazırlasın istedik. Her zamanki gibi kolektif çalıştık ve mart sayımızda bir ilki gerçekleştirdik; gazetede bu ay sadece kadınlar yazdı, çizdi, anlattı. Kadınların sorumluluk almış olması hiçbir şeyi kanıtlamak için değil kamusal alanda küçük bir farkındalık yaratmak içindi sadece.

Jıneps yayına başladığı günden bu yana kadın sorunlarına sayfalarında yer verdi, manşetlerine taşıdı. Mart 2018’den beri kadınların sesini Seteney sayfamızda duyurmaya çalışıyoruz. Bu sayımızda ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla söz söylemek isteyen kadınlarla dayanışmak istedik. Ulaşamadığımız bakış açıları ve görüşlere de hakaret ve küfür dili kullanmadığı sürece Jıneps sayfaları her zaman açıktır. Biz ulaşamadıysak siz ulaşın, bu sayıya yetişmediyse bir sonraki ay ulaşın isteriz.

Kadın öyküleri, anılar, yaşanmışlıklar da dile getirildi, her biri konusunda uzman kadınlar tarafından çeşitli konu başlıkları da ele alındı. Hukukta, sağlıkta, ekonomide, eğitimde, siyasette kadınlar ve sorunları… Sadece Türkiye ile sınırlı kalmadık, anavatandan da yazılarımız, haberlerimiz var, İran’dan da, Porto Riko’dan da, Kenya’dan da…

Hazırladığımız iki soruyu çeşitli yaş ve meslek gruplarından 19 kadına yönelttik, mutlaka eksikleri ve kapsayamadıkları vardır ama ilginç bir gökkuşağı çıktı ortaya. Bizim mini anketimizin yanı sıra kadınlara ilişkin araştırmaları, çalıştayları da bulacaksınız sayfalarımızda.

Her ay olduğu gibi bu ay da söyleşilerimiz var; bir farkla, hepsi kadınlara dair ve soruları soranlar da cevaplayanlar da kadınlar.

Kadın sorunlarının çözüleceği günlerin umuduyla, dayanışmayla…”

JINEPS GAZETESİ HAKKINDA

İstanbul'da basılan ve tüm abonelerine Türkiye'den gönderilen Türkçe aylık bağımsız siyasal gazete.

İlk sayısı 2005 yılı Aralık ayında yayınlanan gazetenin adı gazetenin adı Çerkes dilinde çiy anlamına gelmekte.

Gazete başta Çerkesler olmak üzere Kafkasya halklarının sorunlarını, gelenek ve kültürlerini tanıtmaya çalışıp, politik içerikli yazılara, işçi hakları ve demokratik haklara destek nitelikli yazılar ile derleme ve çeviriler yer almaktadır. Gazetede, Kafkasya'dan değişik güncel haberlere de yer verilmekte.

Sloganı "Bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve birlik"tir.

Web sitesi: https://jinepsgazetesi.com/