Kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel tacizde bulunanlara yönelik davaların takipsizlik veya beraatla sonuçlanmasına tepki gösteren kadın ve insan hakları örgütleri, saldırganların cezalandırılması için yasalarda değişiklik yapılmasını talep ediyor.

İsveç’te kadınlara yönelik cinsel saldırılar büyük bir toplumsal sorun olmayı sürdürüyor. İstatistikler üçte biri 15 yaşın altında yılda ortalama 25 bin civarında kadının tecavüze uğradığını gösteriyor. Tecavüze uğrayan her 5 kadından dördü tecavüze uğradığını gizliyor. Polis ve mahkemeye giden davaların çoğunluğu ise sanıkların beraatiyle sonuçlanıyor.

2 Mart günü Stockholm’un varoşlarından Tensta’da 15 yaşındaki bir kızın 5 gencin tecavüzüne uğramasından sonra üst mahkemenin gençleri berat ettirmesi büyük tepki ve protesto gösterilerine neden oldu.

Alt mahkemenin genç kıza tecavüz eden 5 genci suçlu bulmasına rağmen üst mahkemenin genç kızın “tamamiyle çaresiz bir durumda bulunmadığı ve karanlık olduğu için kimlerin kendisine tecavüz ettiğini bilemeyeceği” gerekçesiyle 5 gencin beraatını kararlaştırdı.

Kararın verilmesinden sonra mahkeme binası önünde toplanan kadınlardan bazıları vücütlarının üst kısmındaki giysileri çıkararak kararı protesto etti. Kadın ve insan hakları örgütleri ard arda kararı protesto eden açıklamalar yaparken oluşturulan Facebook grubuna kısa süre içinde 70 bin kişi katıldı.

40 kadın örgütünü bünyesinde barındıran İsveç Kadın Lobisi Adalet Bakanı Beatris Ask’ı toplantıya çağırdı ve yasalarda değişiklik yapılarak “Muvafakat Yasası” çıkarılmasını ve kadınların olurunu almadan kadınlarla cinsel ilişkiye girenlerin tecavüz suçundan yargılanmasını talep etti.

İSVEÇ’İN HAKİMLERİ TALİBANLARIN KADIN ANLAYIŞINA SAHİP

Gazetelerde Hindistan’daki tecavüzlerle İsveç’tekiler arasında paralelikler kuran, hakimleri de Talibanlar’ın kadın anlayışına sahip olmakla suçlayan makaleler yayımlandı ve tecavüzlere verilen beraat kararlarının İsveç için bir yüz karası olduğu belirtildi.

Protesto gösterileri bir birini izledi. İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde meydanlara çıkan kadınlar mahkemenin kararını protesto ederek yasalarda değişiklik yapılmasını istedi. Stockholm’de de parlamento binası önünde toplanan yüzlerce kadın “Hayır, asla demektir”, “Tecavüzü legalleştirmeye son” ve “Muvafakat Yasası çıkarılsın” yazılı doviz ve pankratlar taşıdı ve aynı içerikte sloganlar haykırdı. Saat 11.00’de başlayan 17.00’ye kadar süren gösteri süresince tecevüze uğrayan 150 kadının anlatımları okunurken Hiphop Sanatçısı Cleo tecavüze uğrayan kadınlar için bestelediği “Anla” adlı parçasını söyledi.

HEM TECAVÜZCÜLERE HEM DE BAŞBAKANA “ANLA” DİYOR

“Anla” adı verilen kampanya bu yılın Mayıs ayında Müzik Kollektifi “Femtastic” ile bir siyasi örgütlenme olan “Crossing Boarders” tarafından tecavüze uğrayan kadınların durumlarını gündeme getirmek için başlatıldı.

Hiphop Sanatçısı Cleo, bir kadına tecavüz eden iki gencin beraat etmelerini bir gazetede okuduktan sonra Crossing Boarders’in sayfasına bir makale yazarak tecavüze uğrayan kadınların yaşadıklarını anlatmasını istedi. 150 kadın yaşadıklarını aktardı. Bu anlatımları birleştiren Cleo “Anla” adını verdiği bir şarkı besteledi ve şarkı kısa sürede İsveç’in her taraffında söylenmeye başlandı.

Cleo şarkıyla hem tecavüzcülerin kadınları anlamalarını istediği gibi Başbakan Fredrik Reinfeldt’e yasalarda değişiklik yapması mesajını verdiğini söylüyor.

İsveçli kadın örgütleri şimdi de başka bir tecavüz davasında beraat kararı veren mahkemeyi protesto etmeye hazırlanıyor. (ANF)