İsmail SAYMAZ / Radikal

Tatil için geldiği İstanbul'da tecavüze uğrayan İsveçli Santa Maria Boström, adalet savaşını kazandı. Boström'ün uğradığı tecavüz, bir gazetenin internet sitesinde, 'resim galerisi' oluşturularak ve "İsveçli turistin Türk erkeği ile imtihanı" başlığı ile verilmiş ve bu üslup büyük tepki toplamıştı.

İstanbul’da geçen yıl bugün tatil için geldiği İstanbul’da tecavüze uğrayan İsveçli Santa Maria Boström, adalet savaşını kazandı. Boström’e tecavüz eden kişiye 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Boström tecavüze uğradıktan sonra bir gazetenin internet sitesinde, Facebook hesabından alınmış resimleriyle “resim galerisi” oluşturularak ve “İsveçli turistin Türk erkeği ile imtihanı” başlığı ile tanıtılmış, bu üslup ve ‘ haber ’ büyük tepki toplamıştı.

İsveçli Santa Maria Boström geçen yıl turist olarak İstanbul’a geldi. 24 yaşındaki Boström, 19 Eylül 2012’de Beyoğlu’nda gezerken, iddiaya göre, 32 yaşındaki Muhammed Sonbay Balcı yanına yaklaştı. Tanışmalarının ardından ikili bir bara giderek içki içti. Çıkışta Balcı, Boström’e “Benimle eve gelir misin” dedi. İtiraz etmesine karşın Balcı, Boström’ün kolundan tutup zorla taksiye bindirerek bir eve götürdü. Boström’ün iddiasına göre Balcı, burada kendisine iki kez tecavüz etti. Alıkonduğu evden ertesi gün saat 04.30 sularında ayrıldıklarını kaydeden Boström, ertesi gün suç duyurusunda bulundu.

Evinde gözaltına alınan Balcı, iddiaları reddederek, Boström ile gönüllü cinsel ilişkiye girdiklerini ve hiçbir zorlamanın olmadığını öne sürdü.

Balcı aleyhinde İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde açılan dava dün sonuçlandı. Mahkeme Balcı’ya “tecavüz” suçundan 5 yıl 10 ay, “hürriyeti tahdit” suçundan da 1 yıl 8 ay olmak üzere, toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Savcılığın Balcı’nın tutuklanması yönündeki talebi ise reddedildi.

Boström’un uğradığı tecavüz, ulusal çapta yayın yapan bir gazetenin internet sitesinde “Yatakta biten Beyoğlu gecesi” ve “İsveçli turistin Türk erkeği ile imtihanı” başlıklarıyla sunulmuş, genç kadının Facebook hesabından alınmış tatil fotoğraflarıyla “resim galerisi” oluşturulmuştu. Santa Maria Boström’ün avukatı Melisa Karakılıç, bu davanın da peşini bırakmayacaklarını söylüyor.