Demokratik Özgür Kadın Hakareti (DÖKH) öncülüğünde İstanbul Tünel’de bir araya gelen kadın örgütleri, "Kobani’ye yaşam koridorunun açılması" talebiyle Galatasaray Meydanı’na yürüdü.  Zılgıtlar ve ıslıklar eşliğinde “IŞİD‘e desteğe son! Kobanê’ye yardım koridoru açılsın” pankartını açan kadınlar, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı fedai eylemi gerçekleştiren YPJ  savaşçısı Arîn Mirkan‘ın fotoğraflarının yanı sıra YPJ bayraklarını taşıdı.

Erbane  eşliğinde ritim tutan kadınlar yürüyüş boyunca yaktıkları meşalelerle hep bir ağızdan, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Jin Jiyan Azadî”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Dağlarda, ovalarda, zindanlarda Kürt  kadınları her yerde”, “ Bijî tekoşîna jinan”, “Her yer Kobanê her yer berxwedan”, “Kürdistan IŞİD’e mezar olacak” sloganlarını attı. Kadınlar Suruç’ta  polislerin attığı gaz kapsülüyle yaralanan  DBP MYK üyesi Semra Demir’e ise “Diren Semra kadınlar seninle” sloganlarıyla destek verdi.

"KOBANÊ’DE KADIN DEVRİMİ KAZANACAK!"

Galatasaray Meydanı’nda Arin Mirkan ve hayatını kaybeden tüm YPJ-YPG savaşçıları için yapılan bir dakikalık saygı duruşu sonrası ilk sözü DÖKH Koordinasyon Sözcüsü Türkan Esen aldı. Kadınların Kobani ve Şengal’in sesini duyurmak için haftalardır meydanlarda olduklarını vurgulayan Esen, "Kobani barbarlardan temizlenene kadar kadınların sokakları terk etmeyeceğini"  söyledi.

Ortadoğu yeniden dizayn projesinin Kobani‘de tosladığını söyleyen Esen “Çünkü Kobanê ‘deki devrim bir kadın devrimidir ve kadınlar orada insanlık düşmanı IŞİD vahşetine karşı topyekun bir direniş sergiliyor” dedi. Bu direniş sonunda IŞİD’in diz çökeceğini belirten Esen, buradan yandaş medyaya da “IŞİD 5 yaşındaki çocuklara ve kadınlara tecavüz ederken siz iktidar ve IŞİD yanlısı kalem oynatıyorsunuz. Bunun vebalini çok ağır ödeyeceksiniz” diye tepki gösterdi.

Suruç’ta 'barış nöbeti' tutarken polisler tarafından 'hedef alınarak' gaz kapsülüyle yaralanan DBP MYK üyesi Semra Demir’e de kadınların selamını gönderen Esen “Nasıl ki kölelik tarihi kadının düşürülmesiyle oldu, özgürlük tarihi de kadının yükselmesiyle yaşanacak” dedi.

"KORİDORU AÇ, KANTONLARIN STATÜSÜNÜ TANI!"


Türkan Esen’in ardından açıklamayı Türkçe Deniz Göksel, Kürtçe ise Xunav Altun okudu. Kobani‘deki savaşın sadece IŞİD ve YPG-YPJ güçleri arasında yaşanmadığına dikkat çeken Göksel ile Altun “Bu savaş insanlık ve vahşet arasında, özgürlük ve kölelik arasında, yaşam ve ölüm arasında, kadınlar ve erkek emperyalizmin arasında yaşanmaktadır” dediler.

Kadınlar olarak Kobani‘de direnen halkların yanında olduklarını vurgulayan Göksel ile Altun IŞİD katliamlarına karşı AKP hükümetine “Yaşam koridorunu derhal aç, Türkiye ve bölgede barış için Rojava halkının özgür iradesini saygı göster ve kantonların statüsünü tanı” çağrısında bulundular.

Açıklamanın ardından "Rojava marşı"nı seslendiren Kadınların eylemi “Jin jiyan Azadî” sloganları eşliğinde sona erdi. (ANF)