Giray Poyraz Ürey / Demokrat Haber 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle İstanbul Feminist Kolektifi (İFK) tarafından düzenlenen 17. Feminist Gece Yürüyüşü ‘güvenlik’ gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi. Yürüyüş öncesinde polis Taksim meydanı ve İstiklal Caddesini yaya ve araç trafiğine kapattı. Taksim’de toplanan kalabalığa polis plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.

8 MART CUMA GÜNÜ, TAKSİM’DE ÖZETLE NELER YAŞANDI?

POLİS ENGELİ KADINLARI DURDURMAYA YETMEDİ

Saat 17.16: Polis, yürüyüş öncesi Taksim meydanı ve İstiklal Caddesini yaya ve araç trafiğine kapattı

.Saat 18.34: Yürüyüş için Taksim’e gelenler İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarında toplanmaya başladı.

Saat 19.00: Mis sokakta gazeteciler bekleyişini sürdürüyor.

Saat 19.02: Mis sokağa gelen kalabalık bir grup halaylar çekerek, sloganlar atmaya başladı. Mis sokakta eğlenceli dakikalar yaşanıyor. 

Saat 19.07: Kalabalık bir LGBTİ grup ‘Neredesin Aşkım? Buradayım Aşkım.’ Sloganları eşliğinde Mis sokağa geldi. LGBTİ’ler katledilen Trans Kadınların fotoğraflarını taşıyarak, ‘Buradayız’ mesajını veriyor: Susma, haykır, trans kadınlar vardır!


 
Saat 19.15: Kadınlar 4 aydır açlık grevinde olan ve durumu gün geçtikçe kötüleşen HDP Milletvekili Leyla Güven’i de unutmadı. Taksim’de ‘Leyla’nın talebi talebimizdir’ sloganları atılıyor.
Mis Sokakta yoğun kalabalığın arasından geçmeye çalışan bir erkekle kadın arasında şu diyalog yaşanıyor: 

Erkek: Geçebilir miyim?

Kadın: Bugün size geçit yok. Biz de ara sokakları kapattık!

Saat 19.33: Mis sokakta yoğun bir kalabalık var. Burada bulunan kitle, sloganlar eşliğinde Fransız Kültür Merkezi’nin alt sokağına doğru ilerlemeye başladı.


 
Saat 19.40: Zambak sokakta bekleyen yoğun kalabalık İstiklal Caddesi’ne girmek için bekliyor.

Saat 20.10: Akbank Sanat önünde yoğun bir kalabalık var. Kitle, İstiklal Caddesi’ndeki polis ablukasının kaldırılması için bekleyişini sürdürüyor.

Saat 20.15: Polis, İstiklal Caddesi’ndeki ablukanın kaldırılmayacağını, kitlelerin ara sokaklara gitmesini söylüyor. Polis ile kadınlar arasında tartışma yaşanıyor: ‘Polis yolu aç, bu sokaklar bizim’

Saat 20.25: Akbank Sanat önünde bekleyen kalabalığa polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmeye başladı. Biber gazından etkilenenler İstiklal Caddesi ara sokaklarına ve mağazalara kaçıyor.

Saat 20.49: İstiklal Caddesi ara sokaklarından sloganlar yükseliyor: ‘‘Kadın, Yaşam, Özgürlük!’’


 
Saat 21.23: İstiklal Caddesi ara sokaklarından Cihangir’e inen kalabalık bir grup sloganlar eşliğinde polis ablukasına direnmeye devam ediyor. Burada bulunan kalabalık ise bir süre sonra dağıldı. 

"BİZ KADINLIĞIMIZI DEĞİL SİZ HADDİNİZİ BİLECEKSİNİZ"

Cihangir’den Tophane’ye kadar sokaklar hareketliydi. Kadınlar, ellerinde pankartlarla dağılmaya devam ediyordu. Tophane’den Beşiktaş’a giden toplu ulaşım aracında yaşlı bir adam ile kadınlar arasında tartışma çıktı. 

‘‘Edebinizi bileceksiniz, kadınlığınızı bileceksiniz’’ diye, kadınlara sözlü saldırı girişiminde bulunan kişiye belediye otobüsünde çok sert tepki gösterildi. Kadınlar, ‘‘Biz kadınlığımızı değil, siz haddinizi bileceksiniz. Bugün bu zihniyetle öldürdüğünüz kadınlar için sokaklardaydık’’ dedi.