Uluslararası Af Örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kaçırılan Ezidi kadınlarla ilgili olarak hazırladığı "Cehennemden kaçış - Irak'ta İslam Devleti esaretinde işkence, cinsel kölelik" başlıklı bir rapor yayınladı.

Ezidi kadın ve kız çocuklarının maruz kaldığı işkencenin boyutlarını gözler önüne seren rapor, IŞİD yönetiminin ne kadar vahşi olduğunu gösteriyor. Rapora göre, Ezidi kadınlara yönelik işkenceye tecavüz ve diğer cinsel şiddet türleri de dahil.

Rapor, IŞİD'lilere ya da onların destekçilerine "satılan" ya da "hediye" olarak verilen, onlarla zorla evlendirilen binlerce Ezidi kadın ve kız çocuğunun yaşadığı korkunç acıya dair bilgi sağlıyor.

Raporda, IŞİD'in genellikle esir aldıklarını zorla İslam dinine döndürdüğü belirtiliyor.

'IŞİD, TECAVÜZÜ SALDIRILARDA SİLAH OLARAK KULLANIYOR'

Raporda, geçmişte Irak'ın kuzeyindeki kamplarda esir tutulan  40'tan fazla kişiyle görüşen Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Donatella Rovera, "Yüzlerce Ezidi kadın ve kız çocuğunun hayatı, İslam Devleti esaretinde yaşadıkları cinsel şiddet ve cinsel köleliğin dehşeti yüzünden paramparça oldu. Cinsel köle olarak tutulanların çoğu çocuk; 14-15 ve hatta daha genç yaştaki kız çocukları. İslam Devleti savaşçıları savaş suçuna ve insanlığa karşı suça varacak şekilde, tecavüzü saldırılarında silah olarak kullanıyor" diye aktarıyor.

'DİLAN, BİR ADAMA VERİLECEĞİ İÇİN KENDİNİ ÖLDÜRDÜ'

Raporda, devamla, IŞİD'in elinden kurtulan kadınların anlatımları ve vahşet tablosu şöyle aktarılıyor:

"(...)IŞİD esaretinde maruz kaldıkları dehşet, bu kadın ve kız çocuklarını son derece sarsmış durumda, öyle ki bazıları kendilerini öldürecek noktaya gelmiş. 19 yaşındaki Dilan'ın ağabeyi Uluslararası Af Örgütü'ne, kız kardeşinin Musul'da esir tutulduğu sırada tecavüze uğrama korkusu ile intihar ettiğini anlattı.

Dilan ve aralarında 10 ve 12 yaşında iki kız çocuğunun da olduğu diğer 20 kız çocuğu ile aynı odada tutulan kızlardan biri Uluslararası Af Örgütü'ne yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bir gün bize dans kostümlerine benzeyen kıyafetler verdiler. Banyo yapıp bunları giymemizi söylediler. Dilan banyoda kendini öldürdü. Bileklerini kesip kendini astı. Dilan çok güzeldi ve sanırım bir adama verileceğini bildiği için kendini  öldürdü." Bunları anlatan kız daha sonra kaçmayı başaranların arasındaydı.

'EŞARPLARIMIZLA KENDİMİZİ BOĞMAYA ÇALIŞTIK'

Eskiden esir tutulanlardan biri olan 27 yaşındaki Vafa, Uluslararası Af Örgütü'ne kendisinin ve kız kardeşinin, kendilerini esir tutan kişi tarafından zorla evlendirilmekle tehdit edildiğini anlattı. İki kız ertesi gece kendilerini öldürmeye kalkmış. Kendilerini eşarpla boğmaya çalışmışlar ama aynı odada kalan diğer iki kız uyanıp onları durdurmuş.

Vafa o geceyi şöyle anlattı: "Eşarpları boynumuzun etrafına doladık ve karşılıklı olarak çekebildiğimiz kadar çektik, sonra ben bayıldım... Birkaç gün konuşamadım."

Eskiden esir alınmış olanların bazıları, kendilerini esir tutanların aile evlerinde, onların eş ve çocuklarıyla birlikte yaşadığını söyledi.

Şengal Dağı yakınında bir köyden olan 16 yaşındaki Randa, birçok akrabası ile birlikte kaçırıldı. Bunların arasında karnı burnunda annesi de bulunuyordu. Randa kendisinden iki kat daha yaşlı olan ve kendisine tecavüz eden bir adama "satıldı" ya da "hediye" olarak verildi. Çektiği çileyi Uluslararası Af Örgütü'ne şöyle anlattı: "Bana ve aileme yaptıkları çok acı vericiydi. Daesh hayatlarımızı mahvetti... Aileme ne olacak? Onları bir daha görebilecek miyim bilmiyorum."

Rovera, "Bu kadınların göğüs gerdiği korkunç cinsel şiddetin bedensel ve psikolojik bedeli oldukça yıkıcı. Çoğu işkenceye maruz kaldı ve köle muamelesi gördü. Kaçmayı başaranlar bile derinden sarsılmış durumda" dedi(...)"

HAYATTA KALANLAR YARDIM VE DESTEK ALAMIYOR

Rovera, hayatta kalan çoğu Ezidi kadının ise "iki misli etkilendiğini" belirtiyor ve cinsel şiddet mağduru olup da hayatta kalanların çoğunun hala çok ihtiyaç duydukları yardımı ve desteği alamadığına dikkat çekiyor.

Rovera, "Cinsel saldırıdan kurtulanlara tıbbi ve diğer açılardan destek sağlayan Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Birleşmiş Milletler ve insani yardım örgütleri çabalarını artırmalı. Hızlı ve proaktif bir şekilde kendilerine ihtiyacı olanlara erişebildiklerini güvence altına almalılar. Aynı zamanda kadınlar ve kız çocukları kendilerine destek vereceklerin olduğu konusunda bilgilendirilmeli" diyor.

Kaynak: