Britanya Parlamentosu’nda IŞİD’in zulmüne uğrayan Ezidi kadınların yaşadıklarının konuşulduğu halka açık bir toplantı düzenlendi. Evar İbrahim, kaçırılan Ezidi kadınların İslam hukukuna göre önce evlendirilip sonra tecavüz edildiğini, öyle ki bazı kadınların bir gece içerisinde 23 kez evlendirilebildiğini söyledi.

Iraklı, Suriyeli, İranlı ve Türkiyeli Kürtlerin meselelerinin tartışıldığı programlar organize eden Londra merkezli Centre for Kurdish Progress kuruluşunun bu kez ana konuşmacısı Kürdistan Bölgesel Yönetimi Vekili Evar İbrahim idi.

Parlamentoda Kadın Komitesi Başkanlığını ve Sivil Toplum Komitesi Başkanlığını üstlenen Evar İbrahim 8 Temmuz akşamı Unite Sendika binasında yapılan programda 2 yıldır IŞİD’in sebep olduğu ve Ezidi kadınların büyük zarar gördüğü çatışma ortamını değerlendirdi. İbrahim, İngiltere’nin IŞİD’e karşı mücadelede Kürtlerin müttefiki olduğunu ve uluslararası ittifakın da bu mücadelede korunması gerektiğini belirterek sözlerine başladı.

Evar İbrahim, Kürdistan bölgesinde El-Anfal Kampanyası ya da Kürt Soykırımı olarak bilinen 1983’teki ayaklanmanın bastırılmasına dek ve sonrasında Arap rejimlerinin güç oyunlarında her zaman Sünni ve Şii ayrımından faydalandıklarını ve Kürtleri de bu şekilde baskı altında tuttuklarını belirtti. İbrahim, 2 yıl öncesine dek Kürtlerin, özellikle Şengal gibi bölgelerde Ezidilerin, Hristiyanların, Şiilerin ve Sünnilerin birlikte huzur içinde yaşayabildiklerini aktardı ama şimdi IŞİD’in ortaya çıkışı ile bunun tümüyle zarar gördüğünü ekledi.

TECAVÜZE İSLAMİ EVLİLİK KILIFI

Evar İbrahim, Kürt Ezidilere dair mülteci kamplarından kaçanların aktardığı korkunç katliamları ve insanlık dışı zulümleri de anlattı. İbrahim, kaçırılan Ezidi kadınların İslam hukukuna göre önce evlendirilip sonra tecavüz edildiğini, öyle ki bazı kadınların bir gece içerisinde 23 kez evlendirilebildiğini söyledi.

Halen 2800 kadının esir tutulduğunu, kurtarılan yaklaşık 800’ünün ise tamamiyle özgürlüklerine kavuşmadığını vurgulayan İbrahim bu kadınların travma sonrası stres bozukluğu ve ağır depresyondan muzdarip olduklarını iletti. Çoğunun erkek akrabalarının öldürüldüğünü ve evlerinin harap edildiğini söyleyen İbrahim bu yüzden artık bu kadınların gidecek bir yeri olmadığını belirtti.

İbrahim’e göre Irak Kürdistanı’nın bölgede uluslararası ittifakları güçleniyor ve IŞİD artık güç kaybediyor.

İbrahim atılacak iki önemli adım olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti; bunlardan biri IŞİD’in esir ettiği kadınları kurtarmak ve ikincisi onlara psikolojik ve maddi destek sağlayabilmek. İbrahim, Irak Kürdistan parlamentosunun bu iki adım için çaba içinde olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.