Irak Şam İslam Devleti Örgütü (IŞİD) üyelerinin elinden kaçmayı başaran 23 yaşındaki Ezidi Nadya Murad, "Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi" olarak görev yapacak.

Aynı zamanda Nobel Barış Ödülü adayı da olan Nadya Murad, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'ne (UNODC) çalışacak ve insan ticareti mağdurlarının sorunları ile ilgilenecek.

BM, bu görevin ilk kez vahşet mağduru bir kişiye verildiğini açıkladı. 2014'te Irak'ta kaçırılan Murad'ın 6 erkek kardeşi öldürülmüştü.

Murad, kaçmaya çalışırken yakalandığı için 'cinsel cihad' adı altında cinsel saldırıya maruz kalmıştı.

'BİZ SAAT BAŞI ÖLÜYORDUK'

BBC'ye konuşan Nadya Murad, cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi.

Bu olaydan sonra kaçmayı aklına bile getirmediğini belirten Murad, IŞİD'den kaçmasına ise örgütle bağlantısı olmayan Müslüman bir ailenin yardımcı olduğunu anlattı.

Murad, IŞİD tarafından kaçırılan kadınların kendilerini çoktan ölmüş gibi gördüklerini söyledi.

"Çoğu insan yalnızca bir kere ölür ama biz saat başı ölüyorduk. Kalplerimiz sürekli korkuyla doluydu ve ne zaman bize geleceklerini hiçbir zaman bilmiyorduk.

"IŞİD tarafından kaçırılmadan önce kendimi öldürmeyi hiç düşünmemiştim. Herkesin Allah'ın onlara verdikleri hayatı kabul etmesi gerektiğine inanıyorum. Dayanmamız gerektiğine inanıyorum ama birçok kız intihar etti."

Nadia Murad kaçtığından beri insan ticaretini durdurmak için çalışıyor. BM'deki görevi sırasında ise özellikle insan ticareti mağduru mülteci kadın ve genç kızlar konusunda farkındalık yaratmaya odaklanacak.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE