İstanbul Feminist Kolektif (İFK), maruz kaldığı erkek şiddetine, işkencelere “şiddetle” karşılık vermek durumunda kalan yada yaşamak için öldürmek zorunda bırakılan kadınlar için hazırladığı “Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor” Mayıs ayı raporunu açıkladı.

Raporda, 2015’in ilk dört ayında 100 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü belirtilerek “Kadınlar artık son bir şans daha vermeyerek erkek şiddetinden kurtulmak için her yolu deniyorlar” ifadelerine yer verildi.

İFK tarafından hazırlana Mayıs ayı raporu şöyle:

* Kadınların erkek şiddetine karşı direnişi meşru müdafaadır. Yasemin Çakal da tıpkı Nevin Yıldırım gibi hayatına sahip çıkmak istedi ve bu nedenle yargılanıyor. Evlilik hayatı boyunca ve hamileyken kocası Özkan Kaymaklı’nın şiddetine maruz kalan Yasemin çocuğu doğduğunda, çocuğu ile birlikte şiddete maruz kaldı. İşten ayrılmaya zorlandı. Dayak yedi, kocası üzerine bıçakla saldırdı. Aile mahkemelerinden uzaklaştırma kararları alındı. Özkan Kaymaklı’yı şikayet etmek için karakola gitti. Karakolda doldurduğu aile içi şiddet formunda, ‘Kocanız sizi öldürmeye teşebbüs etti mi?’ sorusunu, ‘Evet’ diye cevapladı. Ama onlarca kadının başına geldiği gibi Yasemin’e de hiçbir çıkış yolu bırakılmadı.

Yasemin, öldürülmemek için öldürmeyi seçmek zorunda kaldı. Olayın olduğu gün, Özkan Kaymaklı, Yasemin ve çocuğunu bir odaya kilitleyerek aç susuz bıraktı, sabah olunca da şiddet uygulamaya devam etti. Yasemin, bu şiddete artık dayanamadı, kendisini ve çocuğunu savundu.

Davanın görüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yasemin’in meşru müdafaa nedeni ile tahliye talebini reddetti; çünkü mahkeme, bir kadının kendisini ve çocuğunu yıllardır devam eden sistematik erkek şiddetinden korumaya çalıştığını görmüyor. Oysa biz biliyoruz ki, Yasemin öldürmeseydi, öldürülecekti.

* Mete Yüksel, geçtiğimiz Şubat ayında İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Yakaköy’deki bir bağ evinde ölü bulunmuştu. Olayla ilgili soruşturma devam ederken yakalanan H., kendisine tecavüz etmek isteyen Mete Yüksel’i kendini savunmak amacıyla öldürdüğünü ifade etti. Sorgulaması yapılan H. ve olay günü yanında bulunan erkek akrabası N.A., 2 Nisan’da tutuklanarak adliyeye sevk edildi.

* Urfa’nın Siverek ilçesinde Perihan, 9 yıllık kocası Bayram Dişkaya’yı yaklaşık 8 ay önce öldürdü. Yapılan soruşturma sonucunda 10 Nisan’da diğer şüpheli Mustafa Ç. ile yakalanan Perihan, sorgunun ardından tutuklandı. Perihan’ın 3 çocuğu ise Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

* Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Elmalı köyü Yazpınar mezrasında yaşayan Cevdet Kürmuğ hakkında kayıp ihbarı yapılmasının ardından yürütülen arama çalışmalarının altıncı gününde Peri Suyu kıyısında bir ceset bulundu. Soruşturma başlatılan olayla ilgili Cevdet Kürmuğ’un evinde rastlanan kan izleri sonucunda karısı Bircan, 14 Nisan’da gözaltına alındı. Bircan, kocasını Veli Y. isimli kişiyle birlikte öldürdüğünü söyledi. Bircan ve Veli Y. tutuklanarak cezaevine konuldu.

* Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yaşayan 14 yaşındaki R., annesini döven babası İ.K.’yi 14 Nisan’da göğsünden bıçakladı. Yıllardır annesine ve tüm çocuklarına şiddet uygulayan babası bir gece eve gelip annesini dövünce artık dayanamayan R., annesini korumak için babası İ.K.’yı yaraladı. İ.K. hayati tehlikeyi atlatırken, R. ise adliyede verdiği ifadenin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı.

* Konya’nın Taşkent ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Sevgi, komşusu Hacı Sezen tarafından sürekli rahatsız ediliyor, tacize ve tehdide maruz kalıyordu. 5 aylık hamile olan Sevgi, kocasıyla Hacı Sezen’in tacizleri sebebiyle kavga etmesinin ardından Karaman merkeze bağlı Bostanözü’nde yaylada yaşayan ailesinin yanına döndü. Sevgi, 1 ay sonra çadıra gelip silahla kendisini kaçırmak isteyen Hacı Sezen’i 17 Nisan’da av tüfeğiyle öldürdü. Sevgi gözaltına alınırken olayla ilgili soruşturma sürüyor.

* Kocasının sürekli şiddetine maruz kalan, boşanmak isteyen ve 3 aydır ayrı yaşayan Öykü, boşanma işlemlerini gerçekleştirmek için 15 Nisan’da Ankara Adliyesi önüne geldi. Ancak, boşanmayı reddeden kocası ve arkadaşları bebeği zorla Öykü’den almak için Adliye önünde Öykü’ye şiddet uyguladı. Bunu gören Adliye çevresindeki kadınlar hızla dayanışma göstererek bir araya geldi ve kocayı engelledi. Olay yerine gelen polis koca ve arkadaşlarını oradan uzaklaştırırken Öykü ise kendisine saldıranlar hakkında suç duyurusunda bulunarak savcılıktan koruma talep etti.

* Bodrum Çarşı Mahallesi’nde iki kadını taciz eden ve sonrasında kaçan M.G., esnaflar tarafından yakandı. 21 Nisan günü Yeniköy Mahallesi’nden yola çıkan D. ve arkadaşı, kendilerini bir adamın takip ettiğini fark etti. Bunun üzerine kadınlar kalabalık olan Çarşı Mahallesi’ne doğru yürümeye devam ettiler. M.G. takip ettiği kadınlara sözlü ve fiziksel tacizde bulununca D. bağırarak yardım istedi. Çığlıklar üzerine kaçmaya başlayan tacizciyi etraftaki esnaf yakalayarak polise teslim etti. İfadelerin alınmasının ardından tacizci M.G., cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklandı.