HSYK, 'mağdurun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi'ni içeren 434. maddenin gündeme gelmediğini açıkladı ancak resmi internet sitesinde hakim ve savcılardan 434. maddenin yeniden uygulanması talebi geldiği bilgileri yer alıyor.

İSTANBUL - Hâkim ve savcıların, HSYK’nın “yargıyı hızlandırmak için” düzenlediği toplantılarda gündeme getirdiği öneriler tartışma yarattı. HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, önerilerin “sosyal bir yararın tedavisi ve kadınların sahipsiz kalmamaları için getirildiğini” belirtirken, HSYK’dan, “Toplantıların hiçbirinde hâkim ve savcılar, tecavüzcüyle evlenilmesinin veya 15 yaşından küçük mağdurun tek başına rızasının cezasızlık sebebi sayılmasını gündeme getirmedi” açıklaması yapıldı.

Habertürk gazetesinin haberine göre, HSYK’nın resmi internet sitesinde yayımladığı, bu toplantılara ilişkin raporlarda, “mağdurun tecavüzcüsüyle evlenmesi”ni içeren eski TCK’nın 434’üncü maddesinin geri getirilmesi de dahil olduğu çok sayıda öneriye yer verilmesi dikkat çekti.

Sitenin “Yargıda Durum Analizi Toplantıları” bölümünde, bu öneriler şu şekilde veriliyor: - SAPANCA 4. GRUP TOPLANTISI: 76. öneri: 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarları düşürülmeli, 765 Sayılı TCK 434. maddesindeki uygulama yeniden hayata geçirilmelidir.

- SAPANCA 6. GRUP TOPLANTISI: 81. ÖNERİ: 765 Sayılı TCK’nın 434. maddesi benzeri bir kurumun yeniden ihdası.

- ERZURUM TOPLANTISI. 23. ÖNERİ: Eski TCK madde 434 benzeri bir düzenleme yapılmalıdır.

- KAHRAMANMARAŞ TOPLANTISI: 34. ÖNERİ: Birçok küçük yaşta evlilikte kocalar cezalandırılıyor. Aile oluşturmuş kişilerle ilgili cezalar tecil (eski TCK 434) edilmeli.

- EDİRNE TOPLANTISI. 35. ÖNERİ: Rızaya dayalı gayri resmi evliliklerde yaşı küçük çocuklara karşı cinsel istismar eylemlerinde ceza yaptırımının ağırlığı ve sosyal yapının zarar görmesi nedeniyle oluşan sorunlar. Çözümü olarak eski 765 TCK’daki 434. maddesi benzeri bir yasal düzenlemenin çok acil ve önemle getirilmesi gerekmektedir.

- KAYSERİ TOPLANTILARI: 20. ÖNERİ: Gayri resmi evlilikler açısından yürürlükten kaldırılmış olan 765 sayılı TCK’nın 434. maddesini karşılayacak düzenleme yapılmalıdır.

ESKİ TCK 434. MADDE
“Kaçırılan veya alıkonulan kız veya kadın ile maznun veya mahkûmlardan biri arasında evlenme vukuunda koca hakkında hukuku amme davası ve hüküm verilmiş ise cezanın çektirilmesi tecil olunur. (Bu fıkra Anayasa Mahkemesi tarihli kararı ile TCK 430. maddesinin ikinci fıkrası yönünden iptal edilmiştir.) Müruru zaman haddine kadar erkek tarafından haksız olarak vukua getirilmiş bir sebeple boşanmaya hükmedilirse takibat yenilenir. Evvelce hüküm verilmiş ise ceza çektirilir. Bu madde hükümleri 414, 415 ve 416’ncı maddeler hakkında da caridir. Evlenen maznun veya mahkum hakkında hukuku amme davasının veya cezanın tecilini müstelzim olan haller fiilde methali olanlar hakkında dava ve cezanın düşmesini müstelzimdir.