Hindistan'da geçen ay büyük tepkiye yol açan toplu tecavüz olayından sonra reform önerileri sunması için oluşturulan komisyon,kadın hakimler başkanlığında daha hızlı mahkemeler yapılmasını önerdi.

Yeni Delhi'de 23 yaşındaki bir kız öğrencinin, otobüste toplu tecavüze uğraması ülkede büyük tepkiye yol açmıştı.

Yasal nedenlerden sonra adı açıklanmayan öğrenci, aldığı iç yaralardan dolayı olaydan iki hafta sonra ölmüştü.

Yargıç JS Verma başkanlığında oluşturulan üç kişilik komisyon raporunu bugün sundu.

Kadınlara yönelik şiddet olaylarına dair başvuruların daha hızlı işleme konulmasını isteyen komisyon, davalara daha hızlı bakılması çağrısında bulundu.

Komisyon üyeleri ayrıca, yasaların daha iyi uygulanması ve yasa uygulayıcıların zihniyetinin değişmesi gereğine de dikkat çektiler.

Yargıç Verma, tecavüz yasalarında nasıl reform yapılması gerektiği yolundaki sorularına yurtiçi ve dışından 80.000 yanıt geldiğini anlattı.

Verma, devletin rolünün sadece suçluları cezalandırmak değil, aynı zamanda kadınlara karşı suç işlenmesini önlemek olduğunu söyledi.

Toplu tecavüz olayı, Hindistan'la kadınların durumunu gündemin başına çıkarmış, kadın hakları için kampanya yapan kuruluşlar daha sert tecavüz yasaları çıkarılmasını istemişti.

Tecavüz olayının beş sanığının yargılanması da özel olarak kurulan hızlı mahkemede görülmeye başlandı.

Sanıklar suçlu bulunursa ölüm cezasına çarptırılabilecek. 17 yaşında olduğu sanılan altıncı sanığın ise çocuk mahkemesinde yargılanması bekleniyor.

Hükümet cinsel saldırılara karşı daha ağır yasalar çıkaracağını bildirmiş ve değişiklik önerileri için komisyonlar kurmuştu. Gelecekteki tecavüz davalarına da hızlandırılmış mahkemelerin bakacağını açıklamıştı.

Hindistan'da yasal işlemler bazen yıllarca ertelenebiliyor.

Kadın hakları savunucusu Ranjana Kumari'ye göre, ülkede yaklaşık 95.000 tecavüz davası askıda bekliyor. (bbc)