Hindistan’da 6 kişinin tecavüz edip ağır yaraladığı genç kadının yaşamını yitirmesi ardından başkent Yeni Delhi’de binlerce kadının katılımıyla protesto gösterileri düzenlendi. Ülkenin diğer kentlerinde de protesto gösterileri yaygınlaşırken kadınlar, hükümetten kadına yönelik cinsel şiddete karşı daha sert yasal önlemler alınmasını istiyor.

Yaklaşık 10 gün önce otobüste cinsel ve fiziksel saldırıya uğrayan 23 yaşındaki tıp öğrencisi, cumayı cumartesiye bağlayan gece hayatını kaybetti. Singapur’da özel bir hastanede tedavi gören genç kadının naaşının bugün Hindistan’a getirilmesi beklenirken, başkent Yeni Delhi’de polis, olası gösterilere karşı yoğun önlemler aldı. Kent merkezi polisler tarafından kuşatılarak, burada gösteri yapılması yasaklanırken, birçok metro istasyonu da kapatıldı.

Başbakan Manmohan Singh’in sükunetin korunması çağrısı ile başkent emniyet müdürünün gösteri yapılmaması uyarılarına rağmen binlerce kadın sokaklara dökülerek toplu tecavüzü protesto etti.

Gösteri yasağının olmadığı bölgede bulunan Jantar Mantar Gözlemevi önünde bir araya gelen 4 bini aşkın kadın taşıdıkları pankartlarla tecavüzü protesto etti.

Kalabalık bir grup ise kent sokaklarında sesiz bir yürüyüş yaptı. Yürüyüşe katılan kadınlardan Poonam Kaushik, saldırıdan Yeni Delhi’de kadınlarının güvenliğini sağlayamayan hükümeti sorumlu tutarken, tecavüz mağduru genç kadının ölümünün daha fazla öfkeye yol açacağı söyledi.

YENİ DELHİ BAŞKANI YUHALANDI

Yürüyüş sırasında taşınan pankartlardan birinde siyasetçilere, “Biz başsağlığınızı istemiyoruz! Timsah gözyaşlarınızı istemiyoruz! Biz cinsel şiddete karşı yasaların güçlendirilmesi için derhal harekete geçmenizi talep ediyoruz!” sözleriyle seslenildi.

Toplu tecavüz olayını ülke için ‘utanç anı’ olarak tanımlayan Yeni Delhi Başkanı Sheila Dikshit yürüyüş yerine gelerek konuşma yapmak istedi, ancak kadınlar tarafından yuhalanması üzerine geri dönmek zorunda kaldı.

Aralarında Calcutta, Bangalore ve Mumbai’ninde bulunduğu ülkenin diğer birçok kentinde de binlerce kadının sokaklara dökülerek protesto gösterilerinde bulundukları bildirildi.

Protestolar sokaklarla da sınırlı kalmadı. Ülke basınında da olaya tepki gösterilirken, Times of İndia gazetesi editörü, toplumda köklü değişim ve duyarlılık ile sokaklarda ve evlerinde cinsel şiddete maruz kalan ‘duyulmayan binlerce sese’ kulak verilmesi çağrısında bulundu.

HÜKÜMET ÜZERİNDEKİ TOPLUMSAL BASKI SÜRECEK

Bir diğer gazeteci, ismi açıklanmayan tecavüz mağduru kadının, kendi davasının ötesinde bir sembole dönüştüğünü, Hindistan’a kadına yaklaşım üzerinde odaklaşan protestolara yol açtığını belirtti. Söz konusu mağdurun toprağa verilmesi ardından da, hükümete adım attırmak için toplumsal baskının süreceği kaydedildi.

Tıp öğrencisi 23 yaşındaki genç kadın, 16 Aralık günü sinemadan evine dönerken erkek arkadaşıyla bindiği otobüste 6 kişinin tecavüzüne maruz kalmış, demir sopalarla dövüldükten sonra hareket halindeki otobüsten atılmıştı. Olay ülkede kadınların büyük tepkisine yol açarken, son 13 gündür kesintisiz protestolara neden oldu.

Otobüs şoförü ile diğer 5 zanlı polis tarafından gözaltına alınırken, cinayetle yargılanmaları bekleniyor. Ancak gösteri yapan kadınlar, tecavüz suçlarına yönelik cezaların sertleştirilmesini istersen, bir kesim ise idam cezasının getirilmesi çağrısında bulunuyor.

GEÇEN YIL 229 BİN KADINA KARŞI ŞİDDET OLAYI MEYDANA GELDİ

Resmi rakamlara göre, Hindistan’da geçtiğimiz yıl 256 bin 329 şiddet olayı meydana geldi. Bunlardan 229 bini kadına yönelik şiddet vakalarını oluşturuyor. Kadınların büyük bir bölümünün şikayette bulunmadığı hesaplanarak gerçek rakamın bunun 4 katının üzerinde olduğu belirtiliyor.