'Lancet' adlı bilimsel bir dergide yer alan araştırmaya göre, dünya genelinde her 14 kadından biri hayatında en az bir kez kendi partneri dışında bir erkek tarafından ya tecavüz ya da başka bir şekilde cinsel tacize uğramış.

Araştırmada 56 ülkeden gelen rapor ve rakamları değerlendirildiklerini belirten bilim insanları, verilerde eksiklikler bulunduğuna ve vardıkları sonucun bu nedenle genel tabloyu ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 7,2'si eşi ya da sevgilisi olmayan bir erkeğin cinsel saldırısına uğradığını belirtmiş. En yüksek oranlar yüzde 21 ile Orta Afrika, yüzde 17,4 ile Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyindeki bölgelerde kaydediliyor.

Ancak cinsel saldırı oranları Avustralya ve Yeni Zelanda'da da yüzde 16,4'lük oranla oldukça yüksek düzeyde.

Raporda, Asya'nın güneyinde (Hindistan ve Bangladeş) yüzde 3,3, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ise yüzde 4,5 oranında cinsel taciz vakalarının yaşandığına işaret ediliyor.

Ancak bu bölgelerden gelen rakamlarda hatalar olabileceğine dikkat çeken uzmanlardan Naeemah Abrahams, bu ülkelerde bölgesel farklılıkların büyük olduğuna ve ayrıca bazı kadınların kültürleri nedeniyle yaşadıkları cinsel taciz olaylarını dile getiremediğine işaret etti.

Avrupa'da ise cinsel şiddet oranlarında Litvanya, Ukrayna ve Azerbaycan yüzde 6,9 ile Orta Avrupa (yüzde 10,7) ve Batı Avrupa'dan (yüzde 11,5) daha geride yer alıyor. Uzmanlar, Avrupa'dan gelen verilerin daha güvenilir olduğunu belirtiyor. (DW Türkçe)