Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) farklı alanlarında faaliyet gösteren 15 ilden 31 kadın örgütü ile kadın emeği ve istihdamı üzerine araştırmalar yürütüyor. KEİG üyesi Gülnur Elçik, kadınların çalışmasının önündeki en büyük engelin çocuk olduğunu saptadıklarını belirtti

JINHA'dan Beritan Canözer'in haberine göre, en son eğrileştirilme üzerine bir araştırma projesi yürüttüklerinin bilgisini veren Elçik, “Kadın emeğinin eğrileştirilmesi, kadını iş yaşamından uzak tutan, yoksun bırakan, işleri daha az tercih edilir hale getiren, iş sağlığı önlemlerinin daha az olduğu üzerine birkaç ülke örneğini izledik.” bilgisini verdi.

KADINLAR GÜVENCESİZ

Kadın istihdamının artırılması yönünden mesleki eğitimlerinin çok kullanıldığının altını çizen Elçik, “Bu nedenle mesleki eğitimlerin iyi ve kötü taraflarını araştırarak nasıl geliştirile bilineceği yönünden araştırmalar yapalım dedik. Yaptığımız bu iki araştırma bu ay sonunda son buluyor. Buna ilişkin toplantılar da düzenleyeceğiz” dedi.

ÇOCUK BAKIMI ENGEL

Türkiye’de her 100 kadından yaklaşık 24’ünün çalıştığı bilgisini veren Elçik, kadınların çalışması önündeki en büyük engelin ise çocuk bakımı olduğunu vurguladı. Elçik, “Bunu hem uluslararası raporlardan görüyoruz hem de 8 ilde kadın örgütlerinin kadın istihdamının artırılması yönünden yaptığı araştırmalar sonucu oluşan raporlardan görüyoruz. 2012 yılında yayınlanan fırsat eşitliği genelgesinin izlemesini yaptık ve bunların sonucunda kadınların ya çocuk ya da yaşlı bakımından kaynaklı sebeplerden istihdama katılamadığını gördük” dedi. Elçik, çözüm için iş yerlerinde kreşlerin olması gerektiğini hatırlattı.