Halkların Demokratik Partisi (HDP), son dönemde ev baskınları ve sokak ortasındaki kadın ölümleriyle ilgili Meclis Araştırması talebinde bulundu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Dilek Doğan’dan Silopi’de üç Kürt kadın siyasetçi, Pakize Nayır, Seve Demir ve Fatma Uyar’ın öldürülüşüne, yine ev baskınlarında öldürülen Şirin Öter, Yeliz Erbay, Günay Özarslan ve Dilan Kortak’tan Diyarbakır’da sokak ortasında hedef alınan Güler Eroğlu ve Taybet Cansi’ye dek yaşanan ölümleri anımsatarak, “Bu infazların hiçbiri hala aydınlatılmış değil. Katliamların aydınlatılması, asıl faillerin ortaya çıkarılması ve bu katliamların emrini veren kişi ya da kurumların açığa çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması istediğini” belirtti.

“DOĞRUDAN KADIN BEDENİ HEDEF ALINIYOR”

Uca’nın Türkiye’de son altı ayda özellikle siyasette yer alan ve kadın mücadelesinin üyeleri olan kadınların hedef alındığına dikkati çekerek, TBMM Meclis Başkanlığı’na verdiği dilekçede dikkat çektiği noktalar özetle şöyle:

* Kadın bedenini doğrudan hedef alan bu siyasi cinayetlerin hepsi doğrudan kadın bedenini hedeflemektedir.

* Kadınların hepsi herhangi bir gözaltı işlemi yapılmadan polis tarafından infaz edilmiş; infaz edilen birçok kadının bedeninde onlarca kurşun bulunmuştur.

* Kadın infazlarında kullanılan vahşi yöntemler kadın düşmanlığını açık bir şekilde göstermektedir. Bu yöntemler kadın özgürlüğü için mücadele eden bütün kadınları tehdit etmek ve sindirmek amaçlıdır.

“ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN”

Önergede, şiddetin bu şekilde kadınlara kasıtlı olarak yönelmesinin hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun ihlal edilmesi anlamına geldiği vurgulanarak, “Bu kadın katliamlarının aydınlanması benzer cinayetlerin önlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Kadın katliamlarının emrini veren ve cinayetlerde rolü olan kurum ya da kişilerin tespit edilmesi, yargılanması ve olası yeni siyasi cinayetlerin önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz,” denildi. (imc)