Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 15-49 yaş aralığında tüm kadınlara regl dönemlerinde kullandıkları ped, tampon gibi hijyen ürünlerinin ücretsiz sağlanması için kanun teklifi verdi.

Meclis Başkanlığı'na sunulan 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin gerekçesinde pandeminin de etkisiyle toplumsal yoksulluğun arttığına dikkat çekildi. Bundan en çok kadın ve çocukların etkilendiği belirtilen teklifte şöyle denildi:

İSKOÇYA BEDAVA SUNAN İLK ÜLKE

“Kadınların yoksulluğunu derinleştiren önemli bir başlık ise, regl dönemlerinde kullanmış oldukları hijyen malzemelerinin ücret karşılığı satılmasıdır. İçerisinde bulunduğumuz salgın döneminde; İskoçya'da parlamento oybirliğiyle regl dönemi ürünlerinin ücretsiz olmasına izin veren yasayı onaylarken kadınlara yönelik hijyen ürünlerini bedava sunan ilk ülke olarak tarihe geçti. İskoçya’nın ardından İngiltere ise kadınların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerinden vergi alımını kaldırdı."

'FAHİŞ FİYATLA SATILIYOR'

Bir kadının ortalama hayatının 2 bin 535 gününde regl olduğunu kaydedilen önergenin devamında şöyle denildi:

“Sağlık ile ilgili bu durum karşısında ped veya tampona ihtiyaç duyulmakta ve ne yazık ki ülkemizde de bu ürünler fahiş fiyatlara satılmaktadır. Temel ihtiyaçlar arasında olan bu ürünlere ulaşamamak ‘regl yoksulluğu’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de ise en çok mevsimlik tarım işçileri, mülteciler ve büyük kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan kadınlar ve kız çocukları, regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. İkinci kuşak haklar arasında sayılan sağlık hakkı pozitif statüde bir hak olarak belirlenmiştir. Kadınlara hijyen ürünlerinin para karşılığı satılması ikinci kuşak haklardan sağlık hakkının ihlal edilmesine yol açmaktadır. Tüm bu sebeplerle kalıcı ve eşitlikçi politikalar belirlenmeli, kadınların regl dönemlerinde kullanmak zorunda olduğu ped ve tampon gibi ürünlere ücretsiz erişim yasal zemin ile sağlanmalıdır.” 

Kaynak: MA