HDK Kadın Meclisi, El Kaide'ye bağlı çetelerin katlettiği, tecavüz çağrıları yaptığı Rojavalı kadınların yanında olduğunu duyurdu.

HDK Kadın Meclisi’nden Yıldız İmrek, “Rojava devrimi kadın özgürlük mücadelesinin devrimidir” derken, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, “Rojava'daki yangın Türkiye’yi de yakar” uyarısında bulundu.

HDK Kadın Meclisi, El Nusra çetelerinin Rojava'da sivil halka yönelik katliamlarını, kadın ve çocukların öldürülmesini, kadınlara karşı yürüttüğü özel saldırıları, köylerin talan edilmesini kınamak, katliam-tecavüz ve esaret politikalarına karşı direnen Rojavalı kadınlarla dayanışmak amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Kürtçe ‘Rojavalı kadınlar yalnız değildir” yazılı pankartın yanısıra, “Çocuk katillerini durdurun”, “Rojava’da kadınlar, çocuklar katledildi”, “El Kaideci çetelere destekten vazgeçin” dövizlerini taşıdı.

HDK Kadın Meclisi adına açıklama yapan Yıldız İmrek, El Nusra çetelerinin Suriye'de farklı inanç ve kimlikten halklara karşı yürüttüğü katliamcı politikalarını, Ramazan ayı boyunca Rojava'da demokratik özyönetime, Kürt köylerine ve kadınlara karşı amansız bir savaşla yeni bir boyuta taşıdığını söyledi.

Çetelerin camilerden "Kürtleri yok etmenin zamanı geldi, malları ve namusları helaldir" anonsları yapıldığını hatırlatan İmrek, "Bu çeteler, çocuklar ve kadınlar dahil silahsız insanları katlediyor, katlettikleri insanların başlarını kesiyor, benzin döküp yakarken 'Allahü ekber' nidaları atıyor, boğuyor, parçalıyor, hatta yiyorlar. Kendilerinden farklı herkesin Hristiyanların, Nusayrilerin, Şiilerin, Kürtlerin katli, kadınlara tecavüz ve köylerin talanı için çağrılar yapıyorlar" diye konuştu.

‘BÜTÜN DÜNYA KATLİAMA SESSİZ‘

Rojava'da katliam, salgın hastalık ve açlık tehlikesine rağmen Türkiye'nin sınırları kapatarak yardımları engellediğini de hatırlatan İmrek, bütün dünyanın bu vahşet karşısında sessiz olduğunu dile getirdi. İmrek, ABD ve Avrupa emperyalistlerinin Rojavalı Kürtleri, kadınları ve diğer halkları emperyalistlerin denetiminde bir çözüme zorlamak için El Kaide çetelerinin katliamlarını izlemekle yetindiğini söyledi.

İmrek, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin ise bölgesel egemenlik politikalarıyla uyumlu olarak çeteleri desteklediğini kaydetti.

‘ROJAVA DEVRİMİ AYNI ZAMANDA KADIN MÜCADELESİNİN DEVRİMİDİR’

Tüm saldırılara rağmen Rojavalı kadınların direndiğini ifade eden İmrek, AKP'ye "El Nusra çetelerine desteği durdurun. El Nusra çetelerine sınırları kapatın. Savaşta zarar gören tüm Suriye halkların ve Rojava demokratik yönetimine insani ve tıbbi yardım için sınırları açın" çağrısı yaptı.

“Rojava demokratik devrimi aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesinin de devrimidir" diyen Yıldız İmrek, şöyle devam etti: "Dünyanın tüm kadınlarını tecavüz ve katliamlara. esaret politikalarına karşı kendi barışçıl devrimi ile demokratik özyönetimini kuran ve temsil gücü kazanan Rojavalı kadınlarla dayanışmak için ses vermeye, kendi hükümetlerine kadın özgürlüğüne kasteden çetelere karşı tavır almak için zorlamaya çağırıyoruz."

Ardından Perihan Adanmış metnin Kürtçesini okudu.

‘ROJAVA’DAKİ YANGIN TÜRKİYE’Yİ DE YAKAR’

Eylemde bir konuşma yapan HDK Yürütme Kurulu üyesi, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye'nin Rojava'daki katliama destek olduğunu söyledi.

Başbakan'ın Gezi sürecinde başörtülü bir kadına yönelik hakarete haklı olarak tepki gösterdiğini söyleyen Tuncel, ancak Rojavalı kadınların çığlığını duymadığına işaret etti. Tuncel, AKP hükümetinden El Nusra'nın katliamlarına ilişkin hiçbir kınama açıklaması gelmediğine dikkat çekerek, AKP'ye "El Nusra'yı destekliyor musunuz, desteklemiyor musunuz?" diye sordu.

Tuncel, Rojava'da katliam yaşanırken burada çözümden söz edilemeyeceğini söyledi, "Rojava'daki yangın Türkiye'yi de yakar" uyarısında bulundu. Tuncel, sınırların açılarak insani yardımların ulaştırılmasını istedi.

MEDENİ YILDIRIM’IN ANNESİNİN MEKTUBU OKUNDU

Eylemde Lice'de askerler tarafından öldürülen Medeni Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım'ın gönderdiği mektup da okundu. Fahriye Yıldırım, mektubunda "İnşallah Medeni son olur, onun ölümü barışa vesile olur" derken, haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirtti.

Anne Yıldırım, istenilmesi durumunda Medeni'nin katilinin hemen bulunabileceğini ifade etti. Gezi'de 4 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Yıldırım, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert'in ailelerine de başsağlığı ve sabır diledi. (ANF)