Dersim'de 5 Ocak 2020 Pazar gününden beri kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’ya dair bugün de herhangi bir ize rastlanmadı.

Doku ailesi, Güistan’ın kaybolmasında Zeınal A. ve ailesini sorumlu tutarken, soruşturma da sürüyor. Gülistan'ın avukatı Ali Çimen, bazı haberlerin Gülistan’ı intihar etmiş gibi algı yarattığına dikkat çekti ve açıklama yayınladı. 

"HABERLERLE İNTİHAR ALGISI YARATILIYOR"

Çimen’in açıklaması şöyle:

“Müvekkil Gülistan Doku'nun kaybedilmesi olayı ilgili bir kısım medya kuruluşunda yapılan haberlerde özetle;  'intihar mektubu arkasında bırakarak Dinar Köprüsü üzerine giden üniversiteli  genç kız bulunamadı'  şeklinde yayınlar  yapıldı.

“İş bu haberler kamuoyunda soruşturma dosyasıyla ilgili yanlış bir İntihar algısına neden olunduğundan Doku Ailesinin isteği ve savcılık hazırlık aşaması gizlilik kurallarına mümkün olduğunca riayet edilerek  soruşturma dosyası ile ilgili  kamuoyunun bilgilendirilmesi  lüzumu hasıl oldu.

“Müvekkil Gülistan Doku Munzur Üniversitesinde öğrenci olup aynı zamanda şehir merkezinde faaliyet gösteren Hanımeli pastahanesinde 16:00 ve 21:30 saatlerinde part time olarak çalışmaktadır.  Müvekkil Gülistan 04.01.2020 tarihinde Hanımeli pastahanesinde çalışmaktayken  saat: 20:08:51 de E. Y. adına kayıtlı ( şüphelinin polis babası ) ve şüpheli Zeınal A.'nın kullanımda olan  531 667... numaralı cep telefonundan SMS  alması üzerine  çalıştığı  iş yeri sahibinden izin alarak şüpheli Zeınal A.  ile birlikte şüphelinin evine  gitmişler.

"Müvekkil Gülistan Bir müddet orada kaldıktan sonra evden tek başına ayrılmak zorunda kalmıştır. Müvekkil Gülistan evden çıkmasına ardından şüpheli tarafından zorla araca bindirilmek istemiştir. Bu durumu gören vatandaşlar polise haber vermesi üzerine olay yerine gelen polisler o sırada şüphelinin üzerinde kimliği bulunmaması üzerine gözaltına almak istemişlerdir. Şüpheli Zeınal polis olan babasını olay yerine çağırmış.

“Bu anlatım Müvekkil Gülistanın kaybedilmesi olayının bir önceki gecesine ait bir olup ne şüpheli Zeınal'ın ne de babası E. Y. ve annesinin ifadelerinde her hangi bir şekilde bahis dahi edilmemiştir.  Şüpheli tarafından Müvekkil Gülistana yönelik zor kullanımı olayı Müvekkilin olaydan sonra 04.01.2020 gecesi kaldığı öğretmeni tarafından Emniyete kendiliğinden giderek verdiği  ifadesine  belirtilmesi  sonrasında ortaya çıktı.

'CEP TELEFONU SİNYALİ 5 OCAK GÜNÜ 12:21'DEN İTİBAREN KESİK'

“Müvekkil 04.01.2020 gecesi öğretmenin evinde kaldıktan sonra sabah kahvaltı yapıp evden ayrılmıştır. Müvekkil 05.01.2020 tarihinde şüphelinin çalıştığı iş yerine 11.30 sıralarında gitti. Bu iş yeri önünden soruşturma dosyasında bulunan görüntü inceleme tutanakları ile iş yeri diğer çalışanları tanıkların beyanlarına göre şüpheli ile Müvekkil Gülistan tartışmışlardır. Kamera Görüntülerinde Şüpheli tarafından Müvekkile el kol hareketleri yapılarak, bağırılarak bir şeyler söylendiği görülmektedir. Müvekkil Gülistan bu olay sonrasında Munzur Üniversitesi yakınlarına bulunan dinar köprüsüne gitmiştir. Müvekkilin Gülistanın köprüde 05.01.2020 günü saat 12:21:29 da cep telefonu sinyal bilgileri kesildi.

“Müvekkili merak eden arkadaşları şüpheli Zeınal'ı  onlarca kez aramalarına ve ısrarlarına  rağmen  şüpheli saat 19:00 kadar ortaya çıkmamış ve  Müvekkilin arkadaşları ile görüşmemiştir. Soruşturma dosyasında şüpheli Zeınal'ın hareketlerini gösteren güvenlik kamarası görüntülerinde Müvekkil Gülistan açısından kritik anlar olan 16:00 ile 19:00 saatlerinde ne yaptığı tespit edilememiştir.  Şüpheli Müvekkilin arkadaşlarıyla sadece Whatsapp üzerinden yazışma şeklinde görüşme yapmıştır. Bu görüşmelerinin birinde ' biliyorum ama kendine onu getirdi, artistik yapmaya başladı, ama kız dun gece başım bela getirdi, ben 1 saat polislerle uğraştım, onun için büyük kavga oldu evde ' demiştir. Şüpheli 19:00 sıralarında Müvekkilin arkadaşıyla görüştü.

'BİR TANIK İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ'

"Müvekkilin arkadaşları tüm aramalarına rağmen müvekkile ulaşamamaları üzerine Emniyet Müdürlüğüne gitmişler ve şüpheli ile yaptıkları Whatsapp görüşmelerini de delil olarak sunmuşlardır.  Emniyette  ifadesi alınan Müvekkil Gülistan'ın üniversiteden  arkadaşıydı.  İfadesine her nasılsa ' beni yalnız bırakmayın kendimi kötü hissediyorum ben kendimi Munzur’a atmaya gidiyorum ' yazılmıştır. İfadesi daha sonra Savcılığa giderek kendisinin böyle bir beyanı olmadığı  açıkça belirtti.  

"İlk aşamada tanık Di.’nin  bu maniple  edilmiş beyanı, Müvekkilin yurt odasında olaydan bir yıl önce şaka amaçlı  yazdığı onlarca  tanık beyanı ile sabit olan vasiyetname  başlıklı yazı  ve  Müvekkil Gülistan'ın Dinar Köprüsü'nde  12.21.29 saatinde cep telefon  sinyal bilgilerinin  kesilmesi  bir arada değerlendirilerek  Müvekkil Gülistan’ın köprüden intihar ettiği  algısı oluşturuldu.

"Ama bu yanlış algı dosyada bulunan ve güvenilir tanık olma kriteri taşıyan Munzur Üniversitede çalışan 2 kişinin 05.01.2020 günü saat 16:40 da Müvekkili açıkça tarif ederek Müvekkilin atladığı iddia edilen saatten çok sonra şehir merkezine  doğru ilerlerken gördüklerine dair kendiliklerinden Emniyete giderek verdikleri beyanları sonrasında  çürümüştür.

 Kaldı ki ; Müvekkil Gülistan'ın cep telefonuna  E. Y. adına kayıtlı ( şüphelinin polis babası ) ve  şüpheli Zeınal ' ın kullanımda olan  531 667... numaralı cep telefonundan 16.26:16 da 4 saniyelik görüşme yapıldığı  da görülmektedir. 

“Tüm bu anlatımlar ışığında dosyada şüpheli Zeınal A.  ve ailesi yönünden soruşturmanın devam ediyor olması, soruşturma dosyasında taleplerimizin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından henüz kabul edilmiş olması ve  dosyanın  bu erken aşamasında Müvekkilin intihar ettiğine dair yanlış bir algıya neden olacağı açık olan bu bir kısım haberlerin  soruşturma dosyasında maddi olgularıyla örtüşmediği gibi Müvekkil Gülistan Doku'nun ailesinde derin bir üzüntüye neden oldu”

NE OLMUŞTU?

Dersim'de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu'na geri dönmedi.

Telefon eden yurt arkadaşları Doku'ya ulaşamamaları üzerine endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu ve ailesine haber verildi.

Aile kente gelerek 6 Ocak'ta Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku'nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi.

İncelemelerde Doku'nun saat 11.29'da, Atatürk Mahallesi'ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi.

Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı.

Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku'nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi.

Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku'nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü'nde indiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Bianet