Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu ile Cinsel Şiddete Karşı Hukuki Yardım Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir rapor açıkladı.

1997 yılından bu yana devlet güçleri tarafından cinsel işkenceye maruz kalan kadınlara hukuki yardım sağlayan Büro’ya bu sene 75 kadın başvuru yaptı.

Raporda, “Kadına yönelik resmi güçler tarafından gerçekleştirilen cinsel işkence, en zor açıklanan işkence yöntemi. Kadınlar, korkuyorlar, utanıyorlar, yalnız bırakılmaktan çekiniyorlar. Bu alanda yaşanan ‘büyük cezasızlık politikası’ kadınları çok etkiliyor” denildi.

5 KADIN TECAVÜZE, 20 KADIN TACİZE MARUZ BIRAKILDI

Rapora göre, 1 Ocak 2020- 24 Kasım 2020 tarihleri arasında yaşları 18 ila 67 arasında değişen toplam 75 kadın başvuru cinsel işkenceye maruz kaldığı gerekçesiyle Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu’na başvuru yaptı. Bu kadınlardan 20’si cezaevinde bulunuyor.

Rapora göre, 5 kadın tecavüze, 70 kadın cinsel tacize maruz bırakıldı. Bir kadının da kayıtsız gözaltında taciz ve tecavüze maruz kaldığı belirtildi.

Raporda, suçu işleyen faillerin dağılımı ise şöyle sıralandı:

Polis:  49

Jandarma/Asker: 15

Özel Tim: 3

İnfaz Koruma Memuru: 19

Bekçi: 1

Diğer Kamu Görevlileri: 30

IŞİD: 1

Rapora görev, cinsel işkenceye maruz kalan kadınlardan 45’i Kürt, 14’ü Türk, 2’si Arap, 12’si Afgan ve 2’si İranlı.

Kadınların gözaltına alınma nedenleri arasında siyasi-savaş kaynaklı nedenler olduğu gibi ailenin erkek üyeleri hakkında bilgi almak ya da ailenin siyasi üyelerinden dolayı cezalandırmak da yer aldı.

Rapora göre, bu suçlardan dolayı 29 dava ve soruşturma bulunuyor.  Ancak 20 kadın, korktuğu için hukuki işlem istemedi, bir kadın da dava devam ederken vazgeçti.

MAĞDURLAR ‘SANIK’ OLDU

Öte yandan, mağdurlar aynı zamanda “sanık” oldu. İki mağdur kadına karşı dava açıldı. Cezaevinde bulunan 7 kadına da cezaevi idareleri tarafından disiplin soruşturması başlatıldı.