12. Association for Women's Rights in Development (AWID) Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen kadınların İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirdiği yürüyüşle sona erdi.

 

Her yıl dünyanın farklı bir ülkesinde gerçekleştirilen (AWID) Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu'nun 12'ncisine bu yıl 19-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul ev sahipliği yaptı.

 

Haliç Kongre Merkezi'nde bir araya gelen farklı ülkelerden yaklaşık 2 bin 200 kadın hakları lideri ve aktivist, forumun ardından Taksim Meydanı'nda toplandı.

 

Tüm kıtalardan yüzlerce kadın, eşitlik, ekonomik ve sosyal adalet talebiyle Taksim meydanından Tünel'e yürüdü. Hey Tekstil işçileri de yürüyüşe katıldı.

 

Yürüyüşte farklı dillerde "Ev Eksenli Kadınlar Tanınmak İstiyor", "Görünmez Emeğimiz Görünsün İstiyoruz", "Zorla Kısırlaştırma İşkencedir", "Sağlık Hizmetlerinde İşkenceye Son", "Jin, Jiyan, Azadi" yazılı pankartlar taşındı.

 

Kadınlar, Filipinler'de zorla kaybedilen Karen Empeno ve Sherilyn Cadapan için adalet istedi, Sudan'da hakkında hiçbir suçlama olmadığı halde gözaltında tutulduğu için AWID forumuna katılamayan Galila Khamis Toto'nun mesajını taşıdı.

 

"Seks işçiliği de bir iştir" sloganıyla yürüyüşe katılan seks işçileri örgütleri, "Sadece haklar yanlışları durdurabilir" yazılı kırmızı şemsiyeler taşıdı.

 

AWID Forum'un basın açıklaması şöyle:

 

"Din, Gelenek, Kültür... Buna ne derseniz deyin.

 

"Biz dünyanın tüm kıtalarından buraya gelen kadınlar, buna ataerkillik diyoruz ve ataerkilliğe, baskılara ve kadın hakları ihlallerine hayır diyoruz!

 

"Kadın emeğinin evde, sokaklarda ve fabrikalarda istismar edilmesinin herhangi bir bahanesi olamaz. Kamusal hayattan dışlanmamızın bahanesi yok. Bize yönetilen şiddetin bahanesi yok. Bedenlerimiz ve yaşamlarımız üzerindeki yetkimizin elimizden alınmasının bahanesi yok.

 

"Eşitlik talep ediyoruz!

 

"Hak talep ediyoruz!

 

"Ekonomik ve sosyal adalet talep ediyoruz!

 

"Elimizden alınanları talep ediyoruz!

 

"Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının tüm kanun ve anayasalarda yer almasını talep ediyoruz.

 

"Dünyadaki tüm kadınların yaşamları köklü bir değişim geçirmeden taleplerimizi ve kavgamızı bitirmeyeceğiz."

 

140 ÜLKEDEN 2 BİN KADIN

AWID Proje Direktörü Lydia Apizar Duran, 140 ülkeden 2 bin kadının forumda bir araya geldiğini, forum kapsamında kadınların ekonomik gücünü dönüştürme ve kadın haklarını geliştirme konusunda oturumlar yaptıklarını söyledi.

 

Forum kapsamında ayrıca çok sayıda panel, tartışma ve sanatsal performansların da gerçekleştirildiğini anlatan Duran, şöyle devam etti:

 

''Pek çok sonuca vardık. En önemlisi dünyanın her yerinden kadınların bir araya gelerek dayanışma oluşturması gerektiğini öğrendik. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı tartışmalar oluyor gibi görünse de sorunlar çok ortak. Dünyadaki bütün hükümetlere, ekonomiye müdahale ederek, bankalar için ayırdıkları paraları toplumdan kesmeyip, sosyal güvenlik ve sosyal haklar için kullanmaları konusunda baskı yapmak için bir araya geldik. Birleşmiş Milletler'in gerek bölgesel, gerekse üst düzey yapılanması içerisinde nasıl gücümüzü gösterebiliriz diye stratejileri tartıştık.''

 

Duran, Türkiye'deki kadınlarla tanışmak ve yakınlaşmak, ayrıca Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki kadınlara daha yakın bir bölgede bir araya gelerek onların deneyimlerini anlamak ve ne şekilde yaşadıklarını öğrenmek için bu yıl forumu İstanbul'da gerçekleştirdiklerini anlattı.

 

Türkiye'den kadınların forum kapsamında birçok oturum gerçekleştirdiğini dile getiren Duran, ''Forum kapsamında, Türkiye'de anayasa ile ilgili değişiklik yapılacağını ve bunun kadın-erkek eşitliği açısından ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Ayrıca Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili de bilgi sahibi olduk'' dedi. (Bianet, ajanslar)