12. Feminist Gece Yürüyüşü, polisin meydana çıkışa izin vermemesi üzerine Fransız Konsolosluğu'nun önünde yapılacaktı. Barikat önünde yaşanan gerginlik üzerine açıklama yapılamadı.

“Biz kadınlar, feminist gece yürüyüşümüzün 12’nci yılında yine Taksim’deyiz! Her sene burada daha da çok kadın patriarkaya, heteroseksizme, erkek şiddetine karşı isyanımızı haykırıyoruz.”

Bu satırlar bu gece okunamayan 8 Mart açıklamasından. Dünya Kadınlar Günü’nde feminist gece yürüyüşü geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine İstiklal Caddesi’nde yapıldı. Saat 19.30’da Galatasaray Meydanı’nın kadınlar tarafından doldurulmasının ardından yürüyüş başladı.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan gruptakiler, "Geceleri sokakları, meydanları terk etmiyoruz" ve "Feminist isyan" yazılı pankartlar açarak, ellerindeki dövizlerle yürüyüşe geçti. 

Yürüyüş her yıl olduğu gibi yine çok renkli ve coşkuluydu.

BASININ YOĞUN İLGİSİ

Kadınlar ara sokaklarda ve Galatasaray Meydanı’nda TOMA’lar eşliğinde bekleyen polisin arasından caddede Meydan yönüne doğru sloganlar atarak yürüdü. Zaman zaman artan yağmur yağışı altında coşkulu bir kalabalık ve onlar kadar coşkulu basın emekçisi yavaş adımlarla çevredeki insanların desteğini de alarak ilerledi.

"TAYYİP KAÇ, KAÇ KADINLAR GELİYOR"

Eylem boyunca “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Tayyip, kaç, kaç, kaç, kadınlar geliyor”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması”, “Aile değil kadınız, feminist isyandayız”, “Erkekler eve ütü yapmaya, çocuk bakmaya”, “Jin, jiyad, azadi”, “Gelsin koca, gelsin devlet, gelsin baba, gelsin cop! İnadına isyan, inadına özgürlük” sloganları atıldı.

Grup üyeleri, zaman zaman ıslık ve düdük çaldı. Ayrıca sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları da atılarak Gezi Direnişi’ne atıfta bulunuldu.

POLİS BARİKATI HAZIRDI

Yürüyüş başlamadan emniyet yetkilileriyle yapılan görüşmelerde Zambak Sokak girişinde polis barikatı olduğu ve meydana çıkışa izin verilmeyeceği öğrenildi. Bunun üzerine basın açıklamasının Fransız Konsolosluğu önünde yapılacağı duyuruldu.

8 Mart için ayrı eylem yapan Kaldıraç ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri ise yürüyüşlerine önceden başlamış ve Mis Sokak önünde polis barikatı nedeniyle meydana çıkamamıştı.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILAMADI

Kadınların yürüyüş kolu Mis Sokak’a ulaştığında gerilim arttı. Kadınlar bir süre basın açıklamalarını yapacakları yere ulaşmak için bekledi. Ancak polisin izin vermemesi üzerine her iki grup da sloganlarına devam etti.

Diğer grubun geri çekilmemesi ve bekleyişin yağmur yağışı altında uzun sürmesi üzerine Feminist gece yürüyüşü kolu yavaş yavaş dağıldı. Bir grup kadın ise halaylar çekerek protestoya devam etti. Polisle yapılan görüşmelerden sonuç alınamayınca 12. Feminist Gece Yürüyüşü basın açıklaması okunamadan sona erdi.

Cinsiyetçi partilere verecek oyumuz yok

İstanbul Feminist Kolektif’in okunamayan basın açıklamasında şu noktalara dikkat çekiliyor:

* 11 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti muhafazakar politikalarıyla erkek şiddetini besleyen adımlar atıyor.

* AKP kadınların istihdamını artırıyorum yaldızıyla, bizi esnek çalışmaya hem de çok çocuk doğurmaya zorluyor. AKP’nin bize vaat ettiği bir tek gelecek var: Evlilik!

*Nüfus cüzdanlarımızın rengini mutlak cinsiyet kimliği olarak dayatan, sadece lezbiyen, biseksüel, trans kadın olduğumuz için cinsel şiddete, tacize, tecavüze, mobbinge, ayrımcılığa daha açık hale getiren erkek egemen heteroseksist düzene isyan ediyoruz.

* Bu sene sokaktaki mücadelemizi Gezi mücadelesine kattık.

* Başta başbakan olmak üzere AKP hükümetinin politikasının özeti, AKP’de yolsuzluk, kadınlara yoksulluk ve şiddettir.

* Bizim cinsiyetçi adaylara, cinsiyetçi politikaları sorgulamayan partilere verilecek oyumuz yok!

(Haber: Bianet, Fotoğraflar: Haluk Kalafat, Twitter paylaşımları)