TTB, KESK, DİSK ve TMMOB üyesi kadınlar, Şengal ve Sincar'daki Ezidi kadınları ile dayanışma çağrısı yaptı.

TTB Merkez Konsey Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, DİSK Kasın Komisyonu üyesi Nevin Kızılöz, TMMOB BMO Gülay Şakiroğulları, katliama uğrayan Ezidilerle dayanışmak için basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada, binlerce Ezidi kadın ve çocuğun Şengal ve Sincar'da katledildiğine dikkat çekildi.

Ezidi kadınların bir savaş ganimeti gibi pazarlarda çarşafların içine sokulup zincirler bağlanarak cariye ve köle olarak satıldığını belirtildi.

Şengal Dağı'na sığınan Ezidi kadınların ve çocukların açlıktan dolayı hayatını kaybettiğini bildiren kadınlar Birleşmiş Milletler ve Uluslararası kuruluşları göreve çağırdı.

Kadınlar adına açıklama yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, Hayatlarını kurtarmak için Şengal Dağına sığınan Ezidi kadınların bir ağaç gölgesi bile bulamadığını ve Rojava ve Türkiye'ye gelebilmek için 100 kilometrelik bir yolu yalın ayakla kat etmek zorunda olduklarını belirtti.

Türkiye'ye sığınan Ezidi kadınların; küçük yaşta evlendirildiklerini, kuma olduklarını, istemedikleri evliliklere zorlandıklarını, kadın tacirlerinin eline düştüklerini, taciz ve tecavüzlere maruz kaldıklarını hatırlatan Erdoğdu, "Biz bu ülkede yaşayan, farklı halklar, inançlar, diller ve kültürlerden gelen kadınlar, olanların farkındayız ve erkek egemen düzene karşı mücadele içindeyiz. Gözyaşları, ağıtlar ama her şeyden önemlisi isyanımızla savaşa karşı çıkıyoruz" dedi.

"Kadın bedeni ve ruhuna yapılan saldırıların en iğrenç biçimlerini uygulayan IŞİD çeteleri ve bunlara göz yuman Türkiye'nin masum olmadığını" dil getiren Erdoğdu, "AKP hükümetinin IŞİD çetelerine destek verdiği bilinmekte, zaten aksini de iddia etmemektedir. Sınırlardan ülkeye geçmeye çalışların bir kısmına izin verilmemekte hatta katledilmesine seyirci kalınmaktadır. Kamplarda ve dışında yaşayanlara yeterli sağlık barınma gibi planı olmadığı gibi, istismar engellenmemektedir. Metropollerde artan ırkçılığa sessiz kalınmaktadır" diye konuştu.

Ezidi kadınların sonuna kadar yanında olduklarını ifade eden Erdoğdu, Ortadoğu'da yaşayan halkların haklarına, kültürlerine ve inançlarına saygı duyduklarını kaydetti.

İslamcılık adına yok edilmek istenen değerlere sahip çıktıklarını belirten Erdoğdu, "Buradan Ortadoğu'yu yeniden dizayn edenlere boyun eğmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Şimdi IŞİD çetelerini gizliden destekleyen AKP iktidarından, fırsatçı, sinsi devletlerden hesap soruyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler ve uluslar arası kurumlara çağrıda bulunan Erdoğdu, "Demokratik, özgür ve eşit bir toplum yaratmak için her dilden, kültürden, inançtan ve halktan kadınlar olarak birlikte direneceğiz ve mücadele edeceğiz. Ortadoğu'da savaşlara ve kadın kırımlarına izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

(ETHA)