Kadına yönelik şiddet ve cinayetler sürerken eylül ayında en az 28 kadının öldürüldüğü açıklandı.

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre eylül ayında en az 28 kadın öldürüldü.

Kadınların yüzde 21’i ise boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da barışma/evlilik tekliflerini reddettikleri için öldürüldü; kadınların yüzde 7’sini ise arkadaş ya da kız kardeşlerinin boşanmak istediği eşleri öldürdü. 15 kadın ateşli silahlarla, dokuzu bıçakla, biri boğularak, ikisi boğazı kesilerek, biri sopayla darbedilerek öldürüldü. İki kadın da çıkartılan koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Eylül ayında katledilen kadınların yüzde 21’i göçmen ve mülteci kadınlardı.

CİNSEL SALDIRI OLAYLARINDA SADECE 1 TUTUKLAMA

Eylülde yedi kadına yönelik cinsel saldırı olayları medyaya yansıdı. Cinsel saldırı olaylarının yüzde 71’i kadınların evinde gerçekleşti. Yedisi cinsel saldırıdan ikisi zaten cinsel suçlardan sabıkalı erkeklerdi. Cinsel saldırılardan sadece biri tutuklandı; ikisi serbest bırakıldı.  

Yine eylül ayında 29 kadın da tacize uğradı. Taciz olaylarının yüzde 17’si otobüs metro ve diğer toplu taşıma araçlarında yaşandı. Eylül ayında da bir kadın üzerindeki kıyafet bahane edilerek tacize maruz kaldı. Eylülde en az 22 kız çocuğuna da cinsel istismarda bulunuldu. 21 çocuk istismarcısı tutuklandı, ikisi çevredekiler tarafından dövüldü, dokuzu hakkındaki hukuki süreç ise haberlere yansımadı. Çocuk istismarı vakalarından 10’u kız çocuklarının yaşadıklarını öğretmenlerine veya ailelerine anlatmasıyla ortaya çıktı.