Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), kadınlara yönelik şiddetin Eylül ayı bilançosunu açıkladı.

Buna göre, Eylül ayında 22 kadın, eşleri, eski eşleri, babaları ya da sevgilileri tarafından öldürüldü. 8 yaşındaki bir kız çocuğu da babası tarafından öldürülürken, 5 kadın erkeklerin tecavüzüne uğradı. Yaşları 11-17 arasında değişen 5 kız çocuğu da tecavüze maruz kaldı.

Nazliye Sincar'ın 1 Eylül mitingine giderken eşi tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken SKM, özel harekatçı eşi tarafından öldürülen Zeliha Meral’in devletin verdiği silah ile öldürüldüğüne dikkat çekti, “Zeliha Meral da diğer öldürülen bütün kadınlar gibi koruma talebinde bulunmuştu” dedi.

Artan cinsel işkenceye de dikkat çeken SKM, “Demokratik tepkileri ifade edildiği eylem ve yürüyüşlerde gözaltına alınan kadınlara anında cinsel şiddette bulunarak taciz ediyorlar. Ankara'da Ezgi Özen 200 polisin tacizine maruz kalırken, İstanbul/ Kadıköy'de polis şiddetini protesto eyleminde gözaltına alınanlar arasında bulunan 2 genç kadın götürüldükleri İskele Polis Karakolu'nda çıplak arama işkencesine uğradı” diye belirtti.

SKM açıklamada, kadınlara şiddet uygulayan erkek egemen zihniyetin karakol, yargı, sokak ve evde olduğunu belirtti, “Şiddet uygulayan erkeği koruyan, tahrik indirimi ile ödüllendiren devletin yargı ve emniyet kurumları işbirliği içinde suç merkezlerine dönüşmüş durumdadır” dedi. (ETHA)