Ankara’da TAYAD eylemine katılan kadın eylemciye cinsel saldırıda bulunan polise dava açıldı. Davayı Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan duyurdu.

Erinç Sağkan Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada da, baro olarak yaptıkları başvuru sonucunda söz konusu polise kamu davası açıldığını söyleyerek savcılığın söz konusu polis hakkında ‘cinsel saldırı’ suçlamasıyla iddianame hazırlandığını söyledi.

‘KABUL EDİLEBİLİR BİR MÜDAHALE DEĞİL’

Sağkan, bu gibi durumlarda emniyet görevlilerinin müdahale etmesinin yasal koşulları olması gerektiğini belirterek dava ile ilgili şunları söyledi: “Emniyet görevlilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşüne müdahale etmesinin yasal koşullarının olması gerekiyor. Eğer o toplantı veya gösteri yürüyüşü yasal unsurları taşımıyorsa emniyet güçlerinin o toplantıyı ve yürüyüşü dağıtma hakkı bulunmakta. Biz bu noktada buradaki eylemin yapılışını, şeklini tartışmadık. Sadece müdahale şeklinin, bir kamu görevlisinin kanuna uyması gereken unsurlarını tartıştık. Her şeyden önce buna emniyet güçlerinin dikkat etmesi gerekiyor. Oradaki görüntü bize göre bir emniyet mensubunun yasal hakkı kullanıyor olurken dahi kendi hak ve yetkilerinin dışına çıkan ve bir kadına cinsel saldırı boyutuna ulaşan bir görüntü. Bu sebeple olayın peşine düştük. Yasal şikayetlerimizi yaptık. Bu kabul edilebilir bir müdahale yöntemi değil. Bu bir kadının vücut dokunulmazlığının ihlali. Bu açıkça Türk Ceza Kanunu’nun 112’nci maddesinde düzenlenen cinsel saldırıdır. Bu anlamda başvurumuzu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptık. Cumhuriyet Savcılığı da yaptığı değerlendirme neticesinde bu müdahale şeklinin yasal sınırlar içerisinde kalmadığını ve kadın eylemciye 112’nci madde kapsamında bir cinsel saldırı olduğu iddiası ile kamu davasını açtı.”

Dava Ankara 29 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

NE OLMUŞTU?

Ankara Sakarya Caddesi’nden 16 Şubat günü TAYAD (Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği) tarafından cezaevlerindeki koşulların düzeltilmesi talebi ile düzenlenen eylemde Merve Demirel isimli kadın gözaltına alınırken cinsel saldırıyla karşı karşıya kalmıştı. Olayla ilgili görüntülerin basına yansımasının ardından Emniyet Müdürlüğü’nden Demirel’in gözaltına alınırken direnmesi nedeniyle ‘böyle bir görüntü ortaya çıktığı’ söylenmişti. Açıklamada cinsel saldırının görüntülerin gündeme gelmesi içinse, “bu ve benzeri görüntülerin amacı, emniyet teşkilatını yıpratmak, görev alan personeli teşhir ederek moral ve motivasyonunu bozmak, görev yapmasını engellemeye çalışmak amaçlı” olarak değerlendirilmişti.

Merve Demirel ise medyaya yaptığı açıklamada, söz konusu olayın “utancının polise ait olduğunu” belirterek, “Bu utanç bana yüklenemez. Haysiyetsizleştirilen, itibarsızlaştırılan ben değilim, tacizci polistir. Toplumda böyle bir algı var; tecavüzcülerin, tacizcilerin, onursuzca muamele yapanların yarattığı utanç kadınlar üzerine yüklenmeye çalışılıyor. Bu utanç onlara aittir” demişti. 

Kaynak: Gazete Duvar