Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 'kadına esnek çalışma' ve 'çocuk teşviki' konularını Fırat Haber Ajansı'ndan Ali Barış Kurt'a değerlendirdi. Tuncel hükümetin politikalarını eleştirerek, 'kadın emeğinin nasıl sömürüleceği belirlenmeye çalışılıyor' dedi.

Tuncel, AKP'nin uzun süredir neoliberal politikalarının sonucu olarak esnek çalışmayı yasal hale getirmek için bazı değişikliklere imza attığını belirtirken, "Bu politika, emek sömürüsü üzerinden yapılan güvencesiz ve kayıtdışı çalışmayı örtmenin başka yolu. Kadınların esnek çalışmayla birlikte güvencesiz çalışması ve piyasada hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması hedefleniyor. Kadınlar piyasanın keyfine terk ediliyor. Kadın emeğinin maliyeti de böylece düşürülmüş oluyor" yorumunda bulundu.

'ESASTA AİLE KAVRAMI GÜÇLENDİRİLİYOR'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Fatma Şahin'e de söz konusu çalışma sistemiyle ilgili tepkilerini yansıttıklarını bildiren Tuncel, Şahin'in kaygılarını gözardı ettiğini anlattı:

"Projenin kadınlar açısından şöyle bir boyutu var; esasta aile kavramı güçlendirilmek isteniyor. Bu tip projelerle aslında çalışma yaşamı söz konusu olduğu için Çalışma Bakanlığı ilgilenmeliyken; Aile Bakanlığı ilgileniyor" diyen Tuncel, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: "Konuyla Aile Bakanlığı'nın ilgilenmesi ise doğrudan AKP zihniyetiyle ilgili. Yeni muhafazakar bir toplum yaratılmak isteniyor. İdeolojik olarak kendi durdukları yerden kadına, topluma bakış açısı geliştirecek; ideolojik perspektiflerine uyumlu yeni bir toplum yaratılmak isteniyor."

'KADIN SADECE AİLENİN FERDİ OLARAK GÖRÜLMEK İSTENİYOR'

AKP'nin aileye yatırım yaptığını ve kadının, mücadeleleriyle elde ettiği kazanımlarına da son vermek istediğini kaydeden Tuncel, kadını sadece ailenin ferdi olarak görmek istediğini de belirtti. Geleneksel olarak, aileyi yeniden şekillendirmeye çalıştıklarını da vurgulayan Tuncel, sadece esnek çalışma meselesinin değil, eğitimde, kültürel yaşamda da bunun hedeflendiğini sözlerine ekledi.

'KADIN EMEĞİNİN NASIL SÖMÜRÜLECEĞİ BELİRLENMİŞ OLUYOR'

Hükümetin söz konusu proje için kadın istihdamının artırılmasını gerekçe gösterdiğine değinen Tuncel, "Oysa kadının toplumdaki yerinin güçlenmesinden çok kadın emeğinin nasıl pazarlanacağı, nasıl sömürüleceği belirlenmiş oluyor. Piyasada ucuz emek olarak yer alması ve esnek çalışma, hem aileyi devam ettirecek hem de fason işleri" dedi.

'BÜTÇE ARTIRILIYOR AMA...'

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesinin yüzde 66 artırıldığı bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"İlk başta pozitif bir girişim olarak görülüyor. Ama nerelere kullanıldığına baktığımızda durumun politik mesele olduğunu anlıyoruz. Sosyal yardım adı altında, yoksulluk fonu adı altında kadınları, yoksulları kendine bağlamak için kullanılıyor. Bunu hak olarak vermiyor; siyasi tercihler üzerinden veriyor. Sosyal yardımlar yaptığı zaman kendisine oy vermek zorunda bırakıyor."

'AKP, HAREMLİK SELAMLIK BİR ZİHNİYET OLUŞTURMAK İSTİYOR'

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın "Gençlik kamplarında, gençlik trenlerinde, vesaire, gençlik etkinliklerinde kız ve erkek gençlerimizi ayrı ayrı dönemler halinde kamplara almaya başladığımız doğrudur. Ailelerine karşı bir mesuliyetimiz var" sözlerini hatırlatan Tuncel, "AKP, haremlik selamlık bir zihniyet oluşturmak istiyor. AKP kadını ikincil gören, özgür birey olarak değil de sadece ailenin parçası ve mülkiyet olarak gören bir zihniyeti temsil ediyor" diye konuştu.

Kadın örgütleriyle birlikte hükümetin kadın karşıtı politikalarıyla mücadele edeceklerini belirten Tuncel, "Üç çocuk meselesi, kürtaj yasağı gibi söylemlerle birlikte kadına dönük saldırılar artırıldı. Hepsinin bu politikalarla, zihniyetle ilgisi var" dedi.