Erkekler, Şubat’ta en az 51 kadına şiddet uyguladı, dört kadına cinsel saldırıda bulundu, 134 kadını da seks işçiliğine zorladı.

23 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler, en az beş kadını taciz etti.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Şubat 2020'de en az 20 kadını öldürdü.

Şubat’ta en az 20 kadının ölümü (Muğla, Denizli, Tokat, Samsun, Manisa, Karabük, Erzurum, Diyarbakır 2, Van, Tekirdağ, Aydın 2, Bursa, İstanbul 3, Uşak, İzmir, Antalya ) basına şüpheli olarak yansıdı.

Şubat 2020’de en az bir kadının (İzmir) ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Bursa'da iki kadın erkeklerce intihara sürüklendi.

CİNAYET

Şubat 2020'de en az 20 kadını öldüren erkekler; Şubat 2019'da  23 kadını öldürmüştü.

Bir kadını öldüren erkek kadına sistematik olarak işkence ediyordu. Bir kadın öldürülmeden önce polise başvurmuştu ancak sonuç alamamıştı. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeliydi.

ŞUBAT'TA ÖLDÜRÜLEN KADINLAR

Dursiye S., Elif A., Emine Y., Fatma D., Gülistan Ö., Hafize F., Hayriye E., Lemia Z., Mehtap A., Melahat A., Meryem S., Nurhan A., Özlem Ö., Özlem P., Pervin Y., Pınar E., Şeyma Y., Şükran T., Zehra E., Zeliha A.

ERKEKLERİN KADINLARI ÖLDÜRDÜĞÜ İLLER

Adana (3), Afyon (1), Ankara (4), Antep (1), Aydın (1), Balıkesir (1), Bursa (1), Düzce (1), Eskişehir (1), Hatay (3), İstanbul (1), Kocaeli (2).

Erkeklerin on kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “boşanmak istiyor”, bir kadını “evlenmek istemiyor”, bir kadını “erkek arkadaşı var”, üç kadını “ekonomik”, bir kadını da “kıskançlık” bahanesi ile öldürdü.

Kadınların yarısından fazlasını kocası öldürdü.

Şubat’ta 11 kadını kocası, üç kadını sevgilisi, üç kadını oğlu, bir kadını da babası, bir kadını akrabası, bir kadını da iş arkadaşı öldürdü.

ERKEKLER, KADINLARIN YÜZDE 35'İ ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜ

Erkekler, yedi kadını ateşli silahlarla, yedi kadını bıçakla, bir kadını araçtan, bir kadını uçurumdan atarak, bir kadını boğarak, bir kadını da darp ederek öldürdü. Erkeklerin iki kadını öldürme şekli basına yansımadı.

Erkekler, dört kadını ev içinde, beş kadını da sokak, taksi gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin onbir kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

HUKUKİ SÜREÇ

Kadınları öldüren 17 fail vardı. Faillerden sadece dördü tutuklandı. Faillerden dokuzu gözaltına alındı.

Dört fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına "kaçtı" olarak yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

GEÇMİŞ AYLARDA İŞLENEN, BASINA ŞUBAT AYINDA YANSIYAN CİNAYETLER

*Kayseri’de 30 Ocak’ta Gürcistan vatandaşı Irma K.’yi  silahla öldüren, A.A. (37) ve Y.Ö. (28) isimli iki kadını da yaralayan G.K. (28) ve A.B. (19) isimli erkekler tutuklandı.

*Sinop’ta bir aydır kayıp olan Sevil A.’yı H.K. isimli erkeğin tüfekle öldürdüğü ve gömdüğü ortaya çıktı. H.K. suçunu itiraf etti.

*Kocaeli’de 24 Ocak günü evinde oğlu tarafından ölü bulunan Hatice Ç.’yi (64) öldürdükleri iddiasıyla R.K. ve Z.K. gözaltına alındı.

*Manisa’da Ocak ayında M.Ü. isimli erkeğin kendisiyle evlenmeyi reddettiği için sevgilisi Gönül Ö.’yü (44) işyerinde bıçaklayarak öldürdüğü iddia edildi. Olay kadının aile bir yerel haber sitesine konuşunca 19 Şubat’ta basına yansıdı.

ÇOCUĞA ŞİDDET

İstanbul’da iki akrabası 17 yaşındaki kız çocuğunu kaçırmaya çalıştı.

Bolu’da Suriyeli bir çocuk darp edildi. Bolu’da bir baba kız çocuğunu darp etti.

HUKUKİ SÜREÇ

Çocukları darp eden dört fail vardı.

İki fail gözaltına alındı, iki failin hukuki süreci basına yansımadı.

CİNSEL SALDIRI

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Şubat 2020’de en az dört kadına cinsel saldırıda bulundu. Bu sayı, geçen yıl aynı ikiydi.

Şubat 2020’de erkekler cinsel saldırıda bulundukları kadınlardan birini gasp etti.  Faillerden ikisi daha önce kadınları taciz etmişti ve şiddet uygulamıştı.

ERKEKLERİN KADINLARA CİNSEL SALDIRIDA BULUNDUĞU ETTİĞİ İLLER

Bartın (1), İstanbul (3).

Kadınlardan ikisine işyerindeki yöneticisi, bir kadına yanında staj yaptığı avukat, bir kadına da akrabası cinsel saldırıda bulundu.

Erkekleri iki kadına şirket etkinliğinde, bir kadına hukuk bürosunda cinsel saldırıda bulundu. Bir erkeğin bir kadına nerede cinsel saldırıda bulunduğu basına yansımadı.

HUKUKİ SÜREÇ

Üç fail vardı. Üçü de tutuklandı.

TACİZ

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Şubat’ta en az beş kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay altıydı.

Kadınlar kendilerini taciz eden erkeklerden beşini tanımıyordu. Bir kadını da tiyatro oyucusu taciz etti.

Erkekler dört kadını sözlü ve fiziki olarak, bir kadını da sosyal medya üzerinden taciz etti.

Erkekler üç kadını toplu taşıma araçlarında, bir kadını da sosyal medyada taciz etti. Erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

ERKEKLERİN KADINLARI TACİZ ETTİĞİ İLLER

Aydın (1), İstanbul (4).

HUKUKİ SÜREÇ

Faillerden ikisi gözaltına alındı, iki fail hakkında kadınlar şikâyetçi oldu. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

ÇOCUK İSTİSMARI

Erkekler, Şubat’ta en az 23 kız ve oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 15’idi. Çocuklardan biri hamile kaldı ve bebeği ile birlikte devlet korumasına alındı.

En az 15 çocuk kendisini istismar edeni tanımıyordu. Çocuklardan birini öğretmenleri, ikisini öğrenci servisi şoförleri, birini Kuran Kursu hocası, birini din öğretmeni, birini memur, birini esnaf, iki çocuğu da üvey babası istismar etti.

İstismar edilen çocuklardan biri Suriyeli biri de engelliydi.

Erkekler, dört çocuğu evde, sekiz çocuğu boş arazi, okul, öğrenci servisi gibi alanlarda istismar etti. Erkeklerin 11 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı

ERKEKLERİN ÇOCUKLARI İSTİSMAR ETTİĞİ İLLER

Adana (2), Aksaray (1), Ankara (1), Dersim (1), Edirne (1), Giresun (1), İstanbul (7), İzmir (2), Kayseri (1), Konya (1), Manisa (1), Sakarya (1), Samsun (1), Şırnak (1), Tekirdağ (1).

ERKEKLERİN ÇOCUKLARI İSTİSMAR ETTİĞİ İLLER

Adana (2), Aksaray (1), Ankara (1), Dersim (1), Edirne (1), Giresun (1), İstanbul (7), İzmir (2), Kayseri (1), Konya (1), Manisa (1), Sakarya (1), Samsun (1), Şırnak (1), Tekirdağ (1).

HUKUKİ SÜREÇ

Çocukları istismar eden 24 fail vardı. Faillerden dokuzu tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı, iki fail adli kontrolle serbest bırakıldı.

Bir fail intihar etti. İki fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

ŞİDDETE YARALAMA

Erkekler, Şubat’ta en az 51 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 25 idi. Kadınlardan birinin hayati tehlikesi Şubat sonu itibarıyla devam ediyor.

Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerden ikisinin uzaklaştırma kararı vardı. Erkekler, uzaklaştırma kararını ihlal ederek kadınlara şiddet uyguladı.

Kadınlardan biri Türkiye vatandaşı değildi. Şiddet gören kadınlardan ikisine erkekler sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Bir erkek cezaevinden çıkıp kadına şiddet uyguladı. En az bir şiddet vakasında erkekler kadınları gasp etti.

Erkekler, bir kadını tehdit etti.

ERKEKLERİN KADINLARA ŞİDDET UYGULADIĞI İLLER

Adana (1), Aksaray (2), Antep (2), Bolu (1), Bursa (1), Çanakkale (1), Denizli (1), Edirne (21), İstanbul (4), İzmir (1)

Kars (1), Kastamonu (1), Konya (1), Kütahya (2), Muğla (1), Nevşehir (1), Sakarya (2), Samsun (3), Tokat (1), Trabzon (2), Zonguldak (1).

Kadınlar kendilerine şiddet uygulayan beş erkeği tanımıyordu; 42 kadına koca/sevgilisi, dokuz kadına eski koca ve sevgilisi, üç kadına abi, oğul gibi aile üyeleri, iki kadına arkadaşı şiddet uyguladı.

Erkeklerin 40 kadına şiddet “bahanesi” basına yansımazken, beş kadın “ayrılmak istediği”, dört kadın “ekonomik”, bir kadın “erkek arkadaşı var”, bir kadın “akademik tartışma”, bir kadın “araba tartışması”, bir kadın da “müziğin sesini kısmadı” bahanesi ile öldürüldü. 

Erkekler, 36 kadını darp ederek, altı kadını ateşi silahlarla, altı kadını bıçakla, bir kadının başını taşla ezerek, bir kadını da rehin alarak, bir kadını araçtan atarak yaraladı.

HUKUKİ SÜREÇ

Kadınlara şiddet uygulayan en az 52 fail vardı. Faillerden sadece ikisi tutuklandı. Faillerden 12'si hakkında soruşturma başlatıldı.

Bir fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Dört fail hakkında suç duyurusu yapıldı.

En az on fail gözaltına alındı. İki failin hukuki durumu basına "aranıyor", altı failin durumu da "kaçtı" olarak yansıdı. Bir fail intihar etti. En az 14 failin hukuki süreci basına yansımadı.

SEKS İŞÇİLİĞİNE ZORLAMA

Şubat’ta erkekler, en az 134 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 62’ydi.

Şubat 2020’de seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 56’sı Türkiye vatandaşıydı; en az 76 kadın da Türkiye vatandaşı değildi.

HUKUKİ SÜREÇ

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az 102 fail vardı. Faillerden sadece 10'u tutuklandı. En az 44 fail gözaltına alınırken, 13 faile idari para cezası verildi.

33 fail serbest bırakıldı. En az bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

AÇIKLAMA

bianet'in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, "Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü" gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.