Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Mart ayı raporuna göre, "31 günde 31 kadın" erkek şiddeti sonucu katledildi.

JINHA’nın haberine göre, raporda kadınların artık boşanmayı telaffuz ettikleri an erkek şiddetine maruz kalarak katledildiği belirtildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart ayı kadın katliamları raporunu açıkladı. Rapora göre, 2016 Mart ayında 31 kadının katledilmesi, "Her gün bir kadının" öldürüldüğünü gösterirken, yılın ilk 3 ayında ise toplamda 94 kadın katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun takip ettiği verilere göre, Mart ayında 31 kadın cinayeti işlendiği ve cinayetlerin tespit edilen katillerinin sadece yüzde 3'ü kadının tanımadığı bir kişi. Bunun dışındaki katiller kadının eşi, erkek arkadaşı gibi tanıdık erkekler.

Dikkat çeken bir nokta ise Mart ayında kadınların en çok eşleri tarafından öldürülmüş olması. Geçmiş aylarda "Eski koca" tanımındaki katiller mart ayında yok. Kadınların öldürülme bahanelerinin başında ise "Boşanmak istemeleri" yer alıyor. Bu iki veriyi birleştirerek; kadınların artık boşandıktan sonra değil boşanmayı telaffuz ettikleri anda öldürüldükleri ortaya çıkıyor.

Kadın cinayetlerinin yarısından çoğu "Ateşli silah" ile işlenirken, rapora göre öldürülen kadınların yüzde 55'i ateşli silahlar ile yaşamını yitirdi. Raporda "Ülkedeki savaş ortamı ve medyaya yansıyan silah kullanımı görüntüleri geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi üzere ateşli silah kullanımını normalleştirmeye devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

"2016 Mart ayında katledilen kadınların yüzde 35'i evli, yüzde 32'si bekar. Kadınların yüzde 25'i ise evli ve çocuk sahibi. Bu başlıkta dikkat çeken husus ise; katledilen kadınların yüzde 10'unun medeni durumunun tespit dahi edilememiş olmasıdır. Devlet tarafından tutulup kamuoyuna sunulması gereken veriler yayınlanmadığı için, birliktelik durumunda da yüzde 10 gibi tespit edilemeyen büyük bir oran mevcuttur" şeklinde devam eden raporda, tespit edilen verilere göre kadınların yüzde 6.5'i koruma altındayken katledildi. Devletin veri paylaşmamasından kaynaklanan, tespiti yapılamayan yüzde 93.5'lik büyük bir oranın ise koruma altına öldürülüp öldürülmediği bilinmiyor

2016 yılı Mart ayında da kadınlar en çok "Kendi hayatlarıyla ilgili bir karar aldıkları" bahanesiyle katledildiği belirten raporda, "Kadınların boşanamadığı için ve henüz boşanmayı telaffuz ettikleri anda öldürüldükleri bir ortamda, Araştırma Komisyonlarının kadınları zorla evlenmekten vazgeçirmek için uğraşması hükümetin konuya bakış açısını ortaya koyuyor" ifadeleri yer aldı.