İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'ne 2012 Eylül ayı itibarıyla 5 bin 9 kadının başvurduğu ve binlerce kadının, fiziksel ve duygusal şiddet mağduru olduğu bildirildi. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan yüzde 40’ının ise şikâyetçi olamadığı belirtildi.

 

KADINLARIN YÜZDE 73'Ü KORUNMUYOR

Türkiye’de her gün 5 kadın, eşleri, sevgilileri ya da tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyor. Eski kocası ya da boşanmak üzere olduğu kocası tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 47.

 

Koruma talebiyle polise ya da savcılıklara başvuran kadınların yüzde 73’ü ise korunmuyor ve öldürülüyor. Haklarında koruma kararı alınan, sığınma evlerinde olan kadınların da yüzde 27’si öldürülüyor.

 

6284 SAYILI YASA KAĞIT ÜSTÜNDE KALIYOR

Yaklaşık 7 ay önce yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un ise kâğıt üzerinde kaldığı görülüyor. Bugüne kadar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, yalnızca Bursa’da bir Şiddet Önleme Merkezi açtığı görülüyor.

 

CHP İzmir Milletvekili, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Prof. Dr. Hülya Güven de, 6284 sayılı yasanın uygulanamadığını belirtiyor ve yeni yasanın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen etkili somut adımların atılmadığını belirtiyor.

 

SIĞINAKTA KALAN KADININ YERİ TEŞHİR EDİLİYOR

Mor Çatı avukatlarından Özlem Özkan ise, sığınaklara ilişkin gizlilik ihlallerine dikkat çekerek, “Yasalar sığınakta kalan kadınlarla ilgili bilgi verilmesini yasaklıyor. Ancak hâlâ polis, savcı gibi kamu görevlilerinin, kadınları Mor Çatı’ya yönlendirdikleri görülüyor. Eşinin sığınakta olduğu bilgisini savcıdan aldığını söyleyen erkekler var,” diyor.