Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Aralık’ta 19 kadın öldürdü; 27 kadına şiddet uyguladı; 11 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 12 kadın ve kız çocuğunu seks işçiliği yapmaya zorladı; 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.


2015’te erkekler en az 278 kadın öldürdü, 133 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 202 kadını fuhşa zorladı, 368 kadını yaraladı, 208 kadını taciz etti.

CİNAYET

Erkekler Aralık’ta 19 kadın ve yanlarındaki 2 erkek ile 2 çocuğu öldürdü.

Cinayetin ardından cesedi bulunan dört kadının failleri ise henüz belirlenmedi. Şüpheli bir şekilde ölen başka bir kadının cesedi ise sokakta bulundu.

Katillerin yüzde 21’i kadınların ayrı yaşadıkları kocalarıydı. Kadınlarınyüzde 16’sı boşanmak istediği için öldürüldü.

İki kadın katilleri hakkında tehdit, hakaret, yaralama ve fuhuş yaptırma suçlarından suç duyurusunda bulunmuş, tam dokuz kez koruma tedbir kararı çıkartmıştı.

İşyerinde eski kocası tarafından öldürülen bir kadın, daha önce de arabada piknik tüpü patlatan erkekten defalarca şikayetçi olmuştu.

Aralık’ta kadın katillerinden biri, cinayeti cezaevinden kaçıp işledi. Bir kadın katili daha önce cinsel saldırıdan, bir diğeri yaralamadan hüküm giymişti.

Kadınların yüzde 42’sini partnerleri (koca, sevgili, nişanlı) öldürdü: Beş kadını kocaları (bunların dördü ayrı yaşıyordu), ikisini eski kocaları, ikisini sevgilileri, birini nişanlısı, üçünü ağabey-erkek kardeşleri, birini annesinin sevgilisi, birini babası, birini ev arkı, birini arkadaşı olduğunu iddia eden tanıdığı bir erkek öldürdü. İki kadının katilleriyle tanışıklığına dair bilgiler haberlerde yer almadı.

Cinayetlerin yüzde 53’ü ateşli silahlarla, yüzde 47’si bıçak ve kesici aletlerle işlendi.

Aralık’ta kadın katillerinin yaşları 20 ila 63, öldürülen kadınların yaşları 20 ila 55 arasında değişti.

Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Antep (3), Aydın (2), Bingöl, Bursa (2), Erzincan, İstanbul (2), İzmir, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Konya, Samsun ve Trabzon.

ŞİDDET-YARALAMA

Erkekler Aralık’ta 25 kadını yaraladı, bir erkek karısının evine molotof kokteyli attı, bir erkek ise şiddet uyguladığı nişanlısını zorla alıkoydu.

Kadınların yüzde 22’si ölüme sebebiyet verebilecek şekilde saldırıya uğradı ya da başka bir deyişle cinayet teşebbüsünden ağır yaralı olarak kurtuldu.

Kadınların yüzde 15’i boşanmak istediği ya da barışmayı reddettiği içinerkek şiddetine maruz kaldı.

Bir kadın koruma kararına rağmen, bir kadın ise kocasını tam 25 defa şikayet etmesine rağmen yaralandı.

Kocasının darp ettiği kadınlardan biri 18, biri 19 yaşındaydı; zorla erken yaşta evlendirilmişlerdi.

Kadınların yüzde 63’ü kocalarından, yüzde 18,5’i eski partnerlerinden(eski koca, eski nişanlı, eski sevgili) şiddet gördü: Bir kadına babası, birine damadı, üçüne eski kocaları, birine eski nişanlısı, 17’sine kocaları, birine eski sevgilisi, birine tacizci bir erkek şiddet uyguladı. İki kadının kendilerine şiddet uygulayan kişilerle tanışıklığı ise haberlerde belirtilmedi.

Şiddet-yaralama vakalarının yüzde 22’si bıçak, tüfek ve tabancaylagerçekleşti: İki kadın bıçakla, 19’u darp edilerek, ikisi tüfekle, ikisi tabancayla yaralandı. Bir erkek karısının evine Molotof kokteyli attı, biri nişanlısını kaçırdı.

Aralık’ta kadınlara şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 19 ila 47, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 18 ila 41 arasında değişti.

Şiddet-yaralama vakalarının yaşandığı iller A Adana (3), Aksaray (4), Aydın, Bolu, Denizli (3), Diyarbakır, İstanbul (6), Kastamonu, Kocaeli (2), Manisa, Maraş, Muğla, Samsun ve Trabzon.

TECAVÜZ

Aralık’ta altı ilden 11 tecavüz vakası basına yansıdı. Ayrıca Antalya, Çanakkale, İzmir, İstanbul ve Muğla’da T.C. uyruklu olmayan 11 kadın ve bir kız çocuğu fuhşa zorlandı.

Kadınlar ve kız çocuklarının yüzde 82’sine tanıdıkları erkekler tecavüz etti: Bir kız çocuğuna akrabası, bir kadına işvereni, birine sevgilisi, üçüne tanıdığı/arkadaşı olan erkekler, bir kız çocuğuna ise sosyal medyadan tanıştığı erkekler tecavüz etti. İki kız çocuğuna tecavüz eden erkeğin çocuklarla yakınlık ilişkisi haberlerde belirtilmedi. İki kadına ise tanımadıkları erkekler tecavüz etti.

Tecavüz olaylarının yüzde 36’sı kadınların evlerinde, yüzde 27’si zorla alıkonuldukları mekanlarda, yüzde 18’i ise kadınların işyerlerindeyaşandı.

Tecavüze uğrayan kadınlardan biri işkenceye maruz kaldı; biri darp edildi ve bir gözünü kaybetti. Bir kız çocuğu ise tecavüz görüntüleriyle şantaja maruz kaldı.

Aralık’ta tecavüzcülerin yaşı 23 ila 64, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 32 arasında değişti.

Tecavüz olaylarının yaşandığı iller Adana (3), Denizli, İzmir (2), Muğla (2), Samsun (2) ve Uşak.

TACİZ

Aralık’ta 13 kadın ve kız çocuğuna yönelik taciz vakası medyaya yansıdı.

Kadınların yüzde 31’ini tanıdıkları erkekler taciz etti: Bir kadını eski sevgilisi, bir kadını üniversitedeki profesörü, birini taksi şoförü, birini tanıdığı/arkadaşı olan bir erkek, dokuzunu ise tanımadıkları erkekler taciz etti.

Taciz olaylarının yüzde 54’ü sokakta yaşandı: Taciz olaylarının yedisi sokakta, ikisi araçta, biri asansörde, biri okulda, biri mağazada yaşandı. Bir taciz olayının nerede yaşandığı haberlerde belirtilmedi.

Kadınların yüzde 54’ü fiziksel tacize, yüzde 31’i sözlü tacize maruz kaldı. Bir kadın mağaza kabininde gözetlenerek tacize uğradı, biri ise teşhirciliğe maruz kaldı.

13 tacizciden ikisinin cinsel tacizden sabıkası vardı.

Aralık’ta tacizcilerin yaşları 19 ila 62, tacize maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yaşları 15 ila 46 arasında değişti.

Taciz olaylarının yaşandığı iller Batman, Giresun, Isparta, İstanbul (2), Karabük, Kastamonu, Manisa, Sakarya, Samsun (3) ve Uşak.

BÖLGELERE GÖRE

Aralık’ta toplam 82 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

Tüm bu haberlerin yüzde 30’u Ege, yüzde 22’si Marmara, yüzde 17’si Karadeniz, yüzde 12’si Akdeniz, yüzde 8,5’i İç Anadolu, yüzde 6’sı Güneydoğu, yüzde 4’ü Doğu Anadolu’da yaşandı.