Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ağustos’ta 22 kadın öldürdü, 3 kadına cinsel saldırıda bulundu, 8 kadını taciz etti, 14 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 36 kadına şiddet uyguladı.

Ağustos'ta kadın cinayetlerinin yüzde 9’u koruma tedbir kararlarına rağmen gerçekleşti.

Kadınların yüzde 50’sini kocaları öldürdü: Bir kadını babası, ikisini boşanmak isteyen kızlarının kocaları, birini eski kocası, üçünü erkek kardeşleri, 11’ini kocası, birini oğlu, birin, sevgilisi, birini arkadaşı, birini tanımadığı bir erkek öldürdü.

Kadınların yüzde 23’ü boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da barışma teklifini reddettikleri için öldürüldü. Yüzde 17’si ise aynı nedenle şiddete maruz kaldı ve ağır yaralandı. Ayrıca üç kadın, kızlarının boşanmak istedikleri kocaları tarafından ağır yaralandı.

Ağustos ayında trans kadınlara yönelik saldırılar da arttı. İstanbul’da Hande Kader kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. İzmir’de bir trans kadın hayatına son verdi. Mersin ve Ankara’da ise üç trans kadın demir sopalarla darp edildi.

Okulların kapanmasıyla birlikte, kız çocuklarına yönelik cinsel istismar olayları azaldı. Cinsel istismar olaylarının yüzde 21’i çocukların kandırılıp
götürüldükleri evlerde, yüzde 21’i çocukların kendi evinde yaşandı.

2016'NIN İLK SEKİZ AYI

2016’nın ilk sekiz ayında erkekler en az 175 kadın öldürdü, 55 kadına tecavüz etti, 88 kadını taciz etti, 311 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 232 kadına şiddet uyguladı.

Erkekler Ağustos’ta 22 kadın ile yanlarındaki iki erkek ve bir çocuğu öldürdü.

İLLERE GÖRE DAĞILIM
Ağustos’ta kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Antalya (3), Antep (1), Batman (1), Bitlis (1), Çorum (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Düzce (2), Eskişehir (1), Karaman (1), Kayseri (1), Konya (4), Manisa (2), Muğla (1) ve Trabzon (1).

Kaynak: Çiçek Tahaoğlu - Begüm Baki