Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan kadına şiddet araştırması, Türkiye’de kadının hedef olduğu şiddetin dozunda artış olduğunu, şiddetin ağırlaştığını bir kez daha ortaya koydu.

Aile Bakanlığı’nın mali desteğiyle Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün yürüttüğü araştırma, kadınların şiddetin tahammül edilemeyecek noktaya ulaşmasıyla şikayete yöneldiklerine dikkat çekerken, şikayet ettikleri zaman da çoğunlukla polisin ‘uzlaştırma’ tavrına maruz kaldıklarını kaydediyor.

“2014 Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması”nı yapan ekibin proje sorumlusu Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, ‘teknik ve şekilsel’ nedenlerle bakanlığın henüz yayınlamadığı raporun ayrıntılarını anlatırken, temel sorunun kadınlara acınacak varlıklar olarak bakılmasında yattığını söyledi.

ERDOĞAN’IN FITRAT SÖYLEMİ TAHRİK EDİYOR

Kaptanoğlu, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, siyasetçilerin söylemlerinin soruna etkisine dikkat çekerken, ”Kadınla erkeğin eşit olmadığı söylenirken, ‘fıtratları farklıdır’ argümanı kullanılıyor. En üst düzeyde kadınla erkek eşit değildir derseniz bu sokaktaki insanda zaten erkeklerin kendilerini üstün gördüğü bir yetiştirme biçiminden geliyor, bunu pekiştirmiş oluyor” dedi.

15 bin 72 hane halkı ile yapılan görüşmeye ilişkin söyleşimizin başında Doç. Kaptanoğlu’na raporu hazırlarken karşılaştıkları zorlukları sorduk. Kapatanoğlu şunları anlattı:
“2008’e göre, şiddete karşı değişen toplumsal algı sahada bazı zorluklara yol açtı. İnsanların şiddetten daha az utandıklarını gördüm. Saha çalışması sırasında araç kiralıyoruz ve araçla dolaşıyoruz. Daha önce şoförler ya da mahalleliler şiddetten utanıyorlardı ve bu onlar için kötü bir şeydi.

İSTİYORSAN DÖVEYİM

Ama bu kez, İstanbul’da bir arkadaşımız bir kadınla görüşme yaparken, kadının kocası gelmiş ve “Ne soruyorsun, şiddet mi soruyorsun? Döveyim mi istiyorsun? İstiyorsan döveyim?” demiş. Böyle bir şeyin tanımadığın birisine bu kadar rahatça söylenmesi 2008’deki araştırmada rastladığımız bir şey değildi. Bize çok ilginç geldi.

Bir de Ankara’daki pilot çalışmamızda buna benzer bir deneyimimiz oldu. Ekibimiz bir köye gitti ve şoförlerinden bir tanesi kahvedekilere, “bunlar şiddet araştırması yapıyorlar, sizi eşlerinizden boşandırmak istiyorlar” demiş. Daha önce bu tür şeylerle karşılaşmıyorduk. 2008’de şiddet uygulayanlar daha çok utanıyorlardı. O anlamda, arkadaşlarımız bazı evlerde kadınların eşlerinden dolayı sıkıntılar yaşadılar. Eşlerin soru kağıdını götürmemiz izin vermediği durumlar da yaşadık.”

Haberin tamamı için: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/03/150309_kadina_siddet_arastirma