Manisa'da kadın sığınma evinden döndükten sonra eşi İbrahim Etik tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen Şefika Etik davası, bugün Manisa Adliyesi’nde başladı. Duruşma öncesi basın açıklaması yapan kadınlar, “davanın takipçisi olacağız” dedi.

Şefika Etik’i 6 Ekim 2011'de sırtından bıçaklayarak öldürülen İbrahim Etik, ilk kez hâkim karşısına çıktı. İbrahim Etik savunmasında, karısını başka kişilerle ilişkisi olduğu için öldürdüğünü iddia etti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Duruşma öncesi Manisa Adliyesi önünde kadınlar basın açıklaması yaptı. İzmir Kadın Platformu, Manisa KESK Şubeler Platformu ve İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden kadın avukatların katıldığı açıklamada, “At Sizin, Silah Sizin, Şan Sizin, Namus Uğruna Döktüğünüz Kan Bizim” yazan pankart açıldı.

Açıklamayı kurumlar adına okuyan Sema Özdiyar, Türkiye’de kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Kadına yönelik şiddet olaylarının en korkunç örneklerinden biri 6 Ekim 2011 tarihinde Manisa’da yaşandı” dedi.

Günde ortalama 5 kadının öldürüldüğünün altını çizen Özdiyar, kadına yönelik şiddetin 2002’den 2009’a kadar yüzde bin 4 yüz artığını kaydetti.

‘Namus, töre’ gibi gerekçelerle işlenen kadın cinayetlerine karşı yasal düzenlemelerin yetersiz olduğuna vurgu yapan Özdiyar, “13 yaşındaki bir çocuğun ‘tecavüze rıza gösterdiğine’ kanaat getiren bir mahkeme ve yerel mahkemenin kararını onaylayan Yargıtay gibi bir kurum dünyanın hangi demokratik ülkesinde mevcuttur?” diye sordu.

Başta ‘cinsiyetçi’ ayrımcılık olmak üzere her türlü ayrımcılığa son verecek eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa talep ettiklerini belirten Özdiyar, Şefika Etik davasının da sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.

Açıklama sloganlarla sona erdi. (ANF)