8 Mart etkinlikleri kapsamında alanlara çıkan kadınlar, “Hayatlarımız, bedenimiz, emeğimiz, haklarımız, barış için alanlarda olacağız” dedi. Diyarbakır surlarına çıkan onlarca kadın, ezigilerle 8 Mart’ı karşıladı. 

Tevna Jin Ritim Grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır surlarında etkinlik gerçekleştirdi. Dicle Kültür Derneği’nde bir araya gelen 40 kadın, giydikleri rengârenk yöresel kıyafetleri ve erbaneleri ile surlara doğru yürüyüşe geçti. 
 
Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesi’nden Ben u Sen Burcu’na doğru yürüyen kadınlar, burada erbaneleri ile surlara çıktı. Surlara dizilen kadınlar zılgıtları ile Diyarbakır’ı inletti. Ardından erbaneler eşliğinde yaklaşık 1 saat süren ritim gösterisi yaptı. Ritim gösterisi izleyicilerden tam not alırken, kadınlar gösteri sonrasında “Jin Jiyan Azadi” sloganları ile eylemlerini sonlandırdı. 
 
ADANA 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Kadın Meclisi de, 8 Mart etkinliklerinin startını parti binasında düzenlediği basın toplantısıyla verdi. “Kadınlar özgürlük için direnişte, 8 Mart’ta alanlardayız” pankartı açılan toplantıda açıklama yapan HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçkin, "Biz kadınlar özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız” (Em jin di azadiyê de bi israr di têkoşînê de bi biryar in) şiarıyla 8 Mart alanlarında olacaklarını ve örgütlü mücadeleyi büyüteceklerini belirtti. 
 
'MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'
 
Seçkin, açıklamada şöyle devam etti: "Eşitlik, barış, demokrasi ve özgürlük taleplerimizi haykıracağız. Kadın değerlerine sahip çıkma, kadın iradesini ve örgütlülüğünü güçlendirecek, kadın dayanışmasını yükselteceğimiz buluşmalarımızda kadınların mücadele tarihinden aldığımız güçle emek sömürüsüne, savaşa, tecride, şiddete, erkek egemen zihniyetine, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, yoksulluğa, ayrımcılığa, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı tüm demokratik zeminlerde örgütlü mücadelemizi büyüteceğiz.” 
 
Seçkin, daha sonra hafta boyunca düzenleyecekleri etkinliklerin programını paylaştı.  
 
Adana Kadın Platformu’ndan mitinge çağrı
 
Adana Kadın Platformu, 8 Mart’ta gerçekleştirecekleri mitinge katılım çağrısında bulundu. Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Kültür Sokağı girişinde basın açıklaması yapan Platform adına konuşan Sevil Aracı Bek, eşitlik, özgürlük ve barış için tüm kadınları 8 Mart alanına devam etti. Bek, “Hayatlarımız, bedenimiz, emeğimiz, haklarımız, barış için alanlarda olacağız” dedi.
 
Açıklama sonrası kadınlar, Pazar günü gerçekleştirilecek mitinge çağrı bildirileri dağıttı.
 
URFA
 
Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu ise, 8 Mart Kadınlar Günü etkinliklerini resim sergisi ile başlattı.  Resam Sibel Acar, Medya Üren ve Serap Kartal’ın yaptıkları resimler baro giriş salonunda sergilenmeye başladı. Kadın temalı resimler, büyük bir ilgiyle izlendi. Sergi gün boyu ziyaretçilere açık olacak.
 
Ardından da Tahir Elçi Konferans Salonu'nda "Benim Çocuğum" belgeselinin gösterimi yapıldı. 
 
ŞIRNAK
 
Şırnak'ın Cizre ilçesinde kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında meyve ve sebze halinde karanfil dağıttı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve görevinden alınarak yerine kayyım atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu’nun da aralarında bulunduğu TJA üyesi kadınlar, 8 Mart Pazar günü Silopi'de gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısında bulundu. 
 
Silopi ilçesinde de Başak Mahallesi’nde kurulan pazarda karanfil ve broşür dağıtan TJA'lı kadınlar, mitinge davet etti. 
 
MARDİN ve MERSİN 
 
HDP ve TJA'lı kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Mardin’in Derik ve Savur ilçelerinde kadınlarla bir araya geldi. Buluşmalarda, bildiri dağıtılarak 8 Mart etkinliklerine katılım çağrısında bulunuldu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla il binalarında şiir dinletisi düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte "Kadınlar direnişi öğütlüyor, özgürlüğe doğru yürüyor", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız" pankartları asıldı. 
 
'MÜCADELEDEN ASLA GERİ DURMADIK'
 
HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, iktidarın tüm baskı ve saldırılarına rağmen mücadele ettiklerini ve mücadeleden asla geri durmadıklarını söyledi. Şöfer, "Biz kadınlar, HDP'li kadınlar her dönem gerekli mücadeleyi ortaya koymaktan geri durmadık. Bu yılki 8 Mart'ı her yıl olduğu gibi bu yılda alanlarda olarak kutlayacağız. Alanlarda yine kadın katliamlarına, tecavüzlere, emeğin sömürülmesine ve kadının yok sayılmasına karşı alanlarda taleplerimizi haykıracağız" dedi. 
 
Konuşmamın ardından kadın mücadele tarihini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlik kadınların okudukları şiir ve kilamlarla son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı