Diyarbakır’da aralarında KESK, DİSK, TMMOB, Baro, DTK, HDP, DBP, CHP, SP, EMEP, ESP’nin olduğunu sendika, siyasi parti ve derneklerin olduğu 25 kurum bir araya gelerek Dicle Amed Kadın Platformu’nu kurdu.

Platformun kuruluşunun deklare edildiği basın toplantısında bir araya gelen kadınlar, iktidarın kadın politikalarının teşhiri için bir arada olduklarını dile getirerek, “görüyoruz, farkındayız, sessiz kalmayacağız” dedi.

Aralarında siyasetçi, avukat, sağlık emekçisi ve eğitimci kadınların bulunduğu grup, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısıyla kuruluşunu ilan etti.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Arin Zümrüt, “Ortak yaşam değerleri çerçevesinde bir araya geldiğimiz platform bileşenlerimizle, kadını “Anne”, “Bacı”, “Eş” gerçekliği içerisinde kimliksizleştiren; eğitim hakkını elinden alan, iş yaşamından uzaklaştırarak eve hapseden ve tecrit uygulayan cinsiyetçi politikalara karşı kadın mücadelesini yükseltme kararlılığı içerisindeyiz. 2017 yılında, 409 kadın ve kız çocuğunun öldürüldüğü, 332 cinsel saldırının gerçekleştiği, 387 çocuğun istismara uğradığı kayıt altına alınmıştır. Rakamların yüksekliği,  kadına yönelik şiddetin yapısal dinamiklerden beslenen çok yönlü bir toplumsal sorun olduğunu ve siyasi iktidarın duyarsızlığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.

‘GÖRÜYORUZ, FARKINDAYIZ, SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

Platformun önceliklerini anlatan Zümrüt, “Müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisinin verildiği, taciz ve tecavüz faillerine iyi hal indiriminin uygulandığı, çocuk istismarcılarının cezasız kaldığı ve çocuk yaşta hamileliklerin gizlendiği bu süreçte var olan hukuki düzenlemelerin alt yapısının oluşturulması  ivedi bir zorunluluk olarak önümüzde durmaktadır. Görüyoruz, farkındayız ve sessiz kalmayacağız. Yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Evrensel