Dersim’de kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla 3 bin rakımlı Buyer Ana Gölü’nde cem gerçekleştirildi. İstanbul Maltepe Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikte deyişler, türküler söylendi, dilek fenerleri uçuruldu, öldürülen kadınlar için mumlar yakıldı.

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarken, Maltepe Belediyesi kadın-erkek eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dersim’de adını kadından alan 3 bin rakımlı Buyer Ana Gölü’ne iki günlük ziyaret gerçekleştirdi.

Pülümür-Ovacık sınırında yer alan Buyer Ana Gölü’ndeki etkinliğe Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, sanatçılar Metin ve Kemal Kahraman, Mazlum Çimen ve çok sayıda gazeteci, yazar ve aktivist katıldı.

HAYATINI KAYBEDEN KADINLAR İÇİN MUM

3 bin 200 metre yükseklikteki Buyer Ana Gölü’ne yaklaşık 3,5 saatlik bir yürüyüşün sonunda ulaşıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği için ve kadın cinayetlerine karşı deyişler söylendi, semah dönüldü, cem töreni düzlendi ve lokmalar dağıtıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde de, kadına yönelik şiddetin son bulması için dilek feneri uçuruldu ve hayatını kaybeden kadınlar için de mum yakıldı.

MALTEPE BELEDİYE BAŞKANI KILIÇ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANMALI

Birgün'den Derviş Cemal'in aktardığı habere göre kadın-erkek eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini kaydeden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, şunları söyledi:

“Ülkemizde yaşanan önemli sorunlardan birisi de kuşkusuz kadına yönelik şiddet. Türkiye’de günde en az bir kadının katledildiğini biliyoruz. Dersim bölgesinden Alevi insanların asırlardan bu yana Buyer Ana Gölü’ne gittiklerini orada, kurban kesip, lokma dağıtıklarını cem olduklarını ve erkelerin bir kadın ana önünde secde ettiklerini biliyorduk. Yapılan görgü cemi kadına olan saygının ne aşamada olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi. Amacımız farkındalık yaratarak kadın cinayetlerine ve sosyal medya üzerinden kadınlara girişilen bu linç kampanyasına hep birlikte ‘hayır’ demekti. İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam hakkı için büyük önem taşımakta ve mutlaka uygulanmalı.”

‘FARKINDALIK ADINA OLDUKÇA DEĞERLİ’

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, yapılan etkinliğin farkındalık için değerli olduğunu vurgulayarak, “Bu daveti çok heyecanlandırıcı buldum. Kadınlar adına yapılan bu yürüyüş, farkındalık adına oldukça değerli, umarım bu cinayetler son bulur” dedi.