Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurduğu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin OHAL’i gerekçe göstererek kadına şiddeti ‘görmezden geldiği’ belirtildi.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre Kadın Dayanışma Vakfı bünyesindeki Kadın Dayanışma Merkezi’nin 2016 faaliyet raporunda şiddete maruz kalan kadınların başvurduğu savcılık, mahkeme, baro, adli yardım bürosu gibi kurumların ‘duyarsız’ davrandığı belirtildi.

Yaşananların örneklerle anlatıldığı raporda dini nikahlı bir kadın, kendisine savcılıkta “Resmi nikâhlı değilsin, çocuğunun soyadı kocanınkiyle aynı, şikâyetini geri almazsan çocuğunu babaya veririm” denince şikayetten vazgeçmiş.

Karakol, ilçe emniyet müdürlüğü, hastane polisi, jandarma karakolu ve 155 polis imdat hattına şikayetçi olmak için başvuran kadınların da ciddiye alınmadığı ve eksik bilgilendirildiği kaydedilirken, ifadesinin kayda geçirilmediği bilgisine de raporda yer verildi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ne başvuran kadınların koşulların kötü olmasından ötürü sığınağa kabul edilmediği ifade edilen raporda, şiddete maruz kalan kadınların “Darbe oldu, polisin işi gücü var” denilerek görmezden gelindiği belirtildi.

Raporda şiddete maruz kadınlara söylenen bazı ifadeler şöyle: “Darbe oldu, polisin işi gücü var,” “Çok sayıda dosya var,” “Hiç davayla falan uğraştırma,” “Tüm dosyalarımız şiddet gören kadınlarla dolu, hangi birine bakalım, sizinki basit bir taciz olayı,” “25 yıl sonra mı aklın başına geldi, şimdiye kadar niye bir şey yapmadın?”