Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü’ne bağlı Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) “Erken Yaşta Evlilikler Çalıştayı" başladı.

Sümerpark Ortam Yaşam Alanı Resepsiyon Salonu’nda düzenlenen çalıştayda DİKASUM adına Hülya Değirmenci kısa bir açış konuşması yaptı.

ÇOCUK GELİNLER

Daha sonra açılış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek toplumun can alıcı konularından biri olan “çocuk gelinler”i tartışmak ve konuşmak için bir araya geldiklerini belirtti.

İpek çocuk evliliklerini önleyebilmek için neler yapılabileceğini, farkındalık yaratmak amacıyla uygulanacak yöntemleri ve deneyimlerin paylaşılacağını söyledi. İpek, kadın çalışmalarının bu konudaki çabalarına karşın Türkiye’deki bu toplumsal yaranın kanamaya devam ettiğini belirtti.

DÜNYADA YAKLAŞIK 14 MİLYON KIZ ÇOCUĞU KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİĞE ADIM ATIYOR

İpek çocuk gelinler sorununun sadece Türkiye'de değil, dünyada da çözüm üretilmeye çalışılan önemli bir adaletsizlik sorunu olduğunun altını çizerek, “Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kız çocuğu henüz oyun oynayacak yaştayken evliliğe adım atıyorlar. Türkiye genelinde 18 yaşından önce evlenen kızların oranı yüzde 32. Yani her üç kadından biri 18 yaşından önce evlendiriliyor. Kız çocukları fiziksel ve duygusal açıdan yara alıyorlar. Aile içi şiddete maruz kalıyorlar, eğitimden uzaklaştırılıyorlar, ekonomik ve sosyal haklardan mahrum bırakılıyorlar” diye konuştu.

Bölgede de durumun can yakıcı bir şekilde sürdüğünü dile getiren İpek, bu durumun Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin hazırladığı Erken Yaşta Yapılan Evlilikler Raporu’nda çarpıcı biçimde gözler önüne serdiğine dikkat çekti.

CİNSEL İSTİSMAR KAPSAMINA ALINMALI

İpek yapılan tespitlerden yola çıkarak yasal yaptırımlarının kararlılıkla uygulanması, çocuk yaşta yaptırılan evliliklerin “çocuğun cinsel istismarı kapsamında” değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yasalardaki “çocuk” ve “küçük” kavramlarındaki farklılık ve karışıklıkların giderilmesi gerektiğini belirten İpek, erken yaşta evlendirilen kadınların yaşadığı travmanın ilgili kurumlarca yapılacak sağlık politikaları ile izlenmesi gerektiğini söyledi.

DİKASUM'UN ARAŞTIRMASI

Daha sonra DİKASUM’un Erken yaşta evlilikler ile ilgili yaptığı araştırmayı Araştırmanın Koordinatörü Sosyolog Pervin Yetiz yaptı. Araştırmaya ilişkin bilgiler veren Yetiz, 6 ay süreyle yapılan çalışmada sosyal bilimlerde kullanılan yüz yüze anket, odak grup çalışması, derinlemesine görüşme, psikolojik değerlendirme gibi pek çok yöntemi kullandıklarını aktardı.

ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİN GELİŞMİŞLİKLE BAĞI VAR

Yetiz daha sonra dünyadan ve Türkiye’deki erken yaşta evlilik rakamlarını verdi. Birleşmiş Milletler’in 2000 yılında yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunan Yetiz, bu araştırmaya göre gelişmiş ülkelerde erken yaşta evlilik oranının düştüğü, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yükseldiğini belirtti.

Buna örnek olarak İsveç’teki oranın yüzde 0.4 olduğunu aktaran Yetiz, bu oranın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise yüzde 74.2 olduğunu belirtti.

ERKEN EVLİLİK TÜRKİYE'DE YÜZDE 15.5

Medeni Kanun’un kabul ettiği ve hakim kararıyla yapılan evlilikler dikkate alındığında Türkiye’de resmi rakamlara göre erken evliliğin yüzde 15.5 olduğunu belirten Yetiz, “Dini nikahlıların oranı ve nikahsızların oranını eklediğimizde Türkiye’de en az yüzde 30-35 oranlarında erken yaşta evlilik olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

AMAÇ 'FARKINDALIK' YARATMAK

Yetiz daha sonra DİKASUM’un yaptığı araştırmanın amacını açıkladı.

Erken ve zorla evliliklerin sosyal, psikolojik ve ekonomik ve kültürel etkilerini araştırmak ve kadınlar üzerinde yarattığı sonuçları anlamak istediklerini belirten Yetiz, erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda farkındalık yaratma amacında olduklarını söyledi.

KULLANILAN KAVRAMLAR DURUMUN 'KADERCİLİK'LE İLİŞKİLENDİRİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Bir görüşmede erken evlenen bir kadının kendilerini “Buke barana (Yağmur gelini)” olarak adlandırdığını anlatan Yetiz, kullandıkları kavramlar arasında çokça “kader”, “kısmet”, “çaresizlik” gibi kavramlar geçtiğini aktardı.

Yetiz, araştırmaya konu olan kadınların yüzde 32.8’nin 18 yaş öncesi evlendiği yine kadınların yüzde 20.4’ünün 18 yaşından önce doğum yaptığı söyledi.

Erken Yaşta Evlilik Çalıştayı basına kapalı diğer oturumlarla sürdü. Yarın da erken yaşta evliliklerin eğitim, sağlık, hukuksal ve medya boyutu ile ilgili atölyelerle sürecek. (Demokrat Haber)