Martin Patience / BBC News

Onlar, cinsel istismar ve aile içi şiddete karşı kampanya yürüten bir feminist grubu.

Onlar, davaları hakkında halkı bilinçlendirmek için sık sık gerilla tarzı protestolar gerçekleştiriyor.

Bir protesto için şiddete uğrayan kadınların kötü durumunu sembolize eden üstüne kırmızı boya püskürtülmüş gelinlik giydiler. Başkasında, kadınlara daha fazla umumi tuvalet sağlamak için hükümete çağrıda bulundular.

Yetkililerle sorunlardan kaçınmak için ne yapılması gerektiğini bildiklerini düşünüyorlar.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle, halkı cinsel taciz konusunda bilinçlendirmek için broşürleri dağıtmayı, belediye otobüsleri ve metroda pullama yapmayı planlıyorlardı. Ancak daha protesto başlamadan, yaklaşık 10 eylemci, polis tarafından gözaltına alındı.

KAMU DÜZENİNİ BOZMAKLA SUÇLANIYORLAR

Neredeyse bir ay sonra, beş kadın - Li Tingting, Wang Adam, Wei Tingting, Wu Rongrong ve Zheng Churan - hala gözaltında.

Kamu düzenini bozmakla suçlanıyorlar. Bu genellikle muhalifleri susturmak için yetkililer tarafından kullanılan her şekle sokulabilecek bir yasa.

İki yıl önce iktidara geldiğinden bu yana, Cumhurbaşkanı Xi Jinping hükümeti gazeteciler, hukukçular, sivil toplum çalışanları ve farklı çizgide aktivistleri hapse attı. Bu tür girişimleri batılı fikirlerin Çin'e sızması ve Komünist Partisi iktidarına yönelik tehdit olarak görüyor.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI

Şimdi Wang Man ve Wu Rongrong'un sağlığı konusunda artan bir endişe var. İkisi de ciddi hastalıklardan muzdarip ve bir hastane gözaltı merkezine taşındı. Biri kalp hastası, diğeri kronik karaciğer hastası.

Avukatları durumlarının gözaltında kaldıkları süre boyunca kötüleştiğini söylüyorlar.

Büyüyen uluslararası eleştirilere rağmen, Çin aktivistleri serbest bırakmayı reddediyor.

ÇİN’İN SON ZAMANLARDAKİ EN SERT BASTIRMA OPERASYONU

Bu dava insan hakları grupları tarafından, Çin'in son zamanlardaki en sert bastırma operasyonu olarak tarif ediliyor.

Çin yasalarına göre, gözaltındaki kadınların bu ayın ortalarına kadar ya serbest bırakılması ya da haklarında dava açılması gerekiyor.

Polis, bir dahaki sefer bu kadar şanslı olmayacakları uyarısı kulaklarında çınlar halde, serbest kalmalarına izin verebilir.

Ama haklarında kamu düzenini bozmaktan dava açılırsa beş yıla kadar hapis cezası alabilirler.

Sonuç ne olursa olsun, bu konu Çin'de aktivistlerin içini ürperten bir konu.