Brezilya'da yeni yapılan bir araştırmada, 'açık' giyinen kadınların "saldırıyı hak ettiği" görüşünü dile getirenlerin oranının yüzde 65'i bulması, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Ülkenin önde gelen bir araştırma enstitüsü tarafından cinsel taciz ve tecavüz konusunda yapılan araştırmanın sonuçları geçen hafta yayımlandı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; araştırmaya katılan 3800 kişiye, "Vücutlarını gösteren kıyafetler giyen kadınlar saldırıyı hak ediyor" yargısı hakkındaki görüşü soruldu.

Deneklerin yüzde 65'i "bir dereceye kadar" katıldıklarını söyledi. Ayrıca, katılımcıların yarısından çoğu "Kadınlar nasıl davranmaları gerektiğini bilse daha az tecavüz olur" yargısına katıldığını belirtti.

Sonuçlara yönelik tepki dalgası, kısa sürede sosyal medya ağlarına yayıldı. Facebook'taki protesto kampanyasında "Tecavüzü hak etmiyorum" (#NãoMereçoSerEstuprada) ve "Hiçkimse hak etmiyor" (#NinguémMerece) etiketleri kullanılıyor.

Gazeteci Nana Queiroz tarafından kurulan Facebook grubunun 3 bin üyesi var. Facebook'taki benzer grupların da on binlerce üyesi bulunuyor.

ARAŞTIRMAYA KATILANLARIN ÜÇTE İKİSİ KADIN

Brezilya kongre binası önünde çıplak poz veren Queiroz'un kolunda "Tecavüzü hak etmiyorum" yazdığı görülüyor. Buna benzeyen fotoğraflar Facebook, Twitter ve Instagram'da da yayımlandı.

BBC'ye konuşan Queiroz, söz konusu araştırmaya katılanların üçte ikisinin kadınlar olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını söyledi: "Bu kadınlar cinsiyetçiliğin en büyük mağdurları. O kadar baskı altındalar ki kendilerinin görüş sahibi olma hakkı bulunduğunun bile farkında değiller."

Diğer yandan, söz konusu araştırmada izlenen metodoloji de eleştiriliyor. Bu gibi eleştirileri getirenler, sağlıklı bir sonuca ulaşabilmek için daha ayrıntılı bir araştırma yürütülmesi gerektiğini belirtiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 91'inin, eşini döven erkeklerin hapse atılması gerektiğini belirtmesi dikkat çekiyor.

Brezilya'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ise araştırma ile ilgili Twitter mesajında, ülkenin kadınlara yönelik şiddetle mücadele etmek için uzun bir yolu olduğunu ifade etti.