Barış Anneleri Diyarbakır Meclisi'nin 7 Ağustos'ta Siirt'te yaptıkları bir ziyaretin ardından dönüş yolunda polisler tarafından durdurularak cinsel işkence ve hakarete maruz bırakılması, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kongreya Jinen Azad (KJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından kınandı.

Barış Anneleri Meclisi binasında düzenlenen basın toplantısına, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata ile DBP ve HDP il örgütleri yöneticileri katıldı.

'BARIŞ ANNELERİ KÜRT HALKININ ONURUDUR'

Barış Anneleri'nin Siirt dönüşünde uğradıkları saldırının kabul edilmez olduğun vurgulayan DTK Eş Başkanı Güven, Barış Anneleri'ne sahip çıktıklarını ve annelerin Kürt halkının onuru olduğunun altını çizdi. Yıllardır Kürt halkının onurlu bir barışa kavuşması için mücadele verdiklerini hatırlatan Güven, annelere bunları yapan devlet güçlerini, Cizre, Sur, Yüksekova ve Nusaybin'den tanıdıklarını dile getirdi.

Güven, Kürtlerin iradesini kırmaya dönük bu girişmeler karşısında Seyit Rıza'dan bu güne hiçbir zaman boyun eğmediklerini ve eğmeyeceklerini ifade etti.

'ANNELERE YAPILAN SALDIRIYI KABUL ETMİYORUZ'

Leyla Güven, "Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan katledildi. Sonra Kürdistan'da Sevê Demir, Fatma Uyar, Pakize Nayır, Taybet Ana, Ekin Wan ve daha birçok kadın hedef alınıp katledildi. Kürt kadınını hedef alanlar, geri adım atmaları için saldırdı. Ama Kürt kadınları hiçbir zaman geri adım atmadı mücadelede. Barış anneleri özgürlük için direniyor. Kürt kadınlarının sesini kısamazlar. Barış Anneleri'ne yapılan saldırıyı kabul etmiyoruz, karşısında duracağız" diye konuştu.

KOÇYİĞİT: TÜM TOPLUMA YAPILMIŞTIR

Darbenin girişiminin ardından devreye konulan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının her geçen gün Kürt il ve ilçelerinde yaygın hale geldiğini vurgulayan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, bütün OHAL koşullarında Barış Anneleri'nin barış ve özgürlük mücadelesi verdiğini dile getirdi.

Koçyiğit, "Demokrasi havariliği yapanlar gelsin Kürdistan'da yaptıkları hukuksuzlukları görsünler. Cezaevinde, dışarıda kadınlara cinsel saldırı tacizler devlet eliyle yürütülüyor. Yapılan hukuksuzlukları görmüyor değiliz. Türkiye'nin birçok yerinde insanlık dışı uygulamaları görülüyor. Biz kadınların mücadelesinin yürütücüsü olmaya devam edeceğiz. Barış annelerine yapılan saldırının tüm topluma yapılmıştır" dedi.

TUNCEL: SALDIRI POLİTİKTİR

Büyük özgürlük mücadelesi veren Barış Anneleri'nin kimi zaman savaş alanlarında canlı kalkan olduklarını, kimi zaman Cumartesi Annesi olup yıllarca çocuklarını aradığını, kimi zaman savaşa "dur" dediklerini ifade eden DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de, barış için her gün alanlarda direndiklerini söyledi.

Barış Anneleri'ne yapılan saldırının sadece kadınlıklarına yapılmış bir saldırı olmadığını, aynı zamanda politik bir saldırı olduğunu ifade eden Tuncel, "İşgalcilerin 'Önce kadınları vurun' söylemi devlet politikası haline geldi. Buna karşı sessiz kalmamak hepimizin görevidir. Son bir yıldır Kürdistan'da büyük katliamlar yaşandı. AKP'nin yürüttüğü savaştan ders çıkaracağını Kürt sorununu devam ettirme çabası içindedir. Bir an önce Kürt sorunu çözülmeli ve çözüm sağlanmalıdır" diye ifade etti.

ATA: ANNELERİN ARAYIŞI ÖZGÜRLÜK ARAYIŞIDIR

KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata da, annelerin yıllardır bir çözüm arayışı ve özgürlük arayışında olduğunu dile getirdi. Barış ve özgürlük için annelerin kent kent gezip mücadele ettiğinin altını çizen Ata, "Savaş başladığı günden beri anneler büyük acılar yaşadı. Yıllarca çocukların, eşleri ve akrabalarını aradılar. Anneler savaşa inat barışa taraf oldular" dedi.

DEMİREL: MECLİS'E TAŞIYACAĞIZ

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de, herkesin saygı duyması gereken annelerin maruz kaldıkları muamelenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Demirel, "Devletin, polisin kadınlara dönük şiddetine asla boyun eğmedi. Şimdi yine AKP dönemindeki OHAL darbecilere karşı değil özgürlük isteyenlere uygulanıyor. Barış Anneleri'ne yapılan uygulamayı Meclis'e taşıyacağız. Bunu yapanları açığa çıkaracağız. HDP olarak elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Son olarak konuşan Barış Anneler Meclisi Sözcüsü Havva Kıran ise, kadınların desteklerinden dolayı teşekkür etti. Kıran, polis ve askerlerden korkmadıklarını, ne yaparlarsa yapsınlar mücadelelerinden geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Pazar günü (7 Ağustos 2016) tarihinde Siirt Barış Anneleri Meclisi’ni ziyaret etmek için Siirt’e giden Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyeleri Nezahat Teke ve Havva Kıran minibüsle Diyarbakır’a dönerlerken saat 17.00 civarında Siirt karayolunun Eruh yol ayrımında polisler tarafından durdurularak kötü muamele ve işkenceye tabi tutulmuşlardı.