Bandsista, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne "İsyan" ve "Olur/Olmaz" isimli iki şarkı ile sesleniyor: "Sokaktayım köşede kaltak sürtük fahişe, namus iffet neyse ne, ağır da olsa bedeli, ıslah etmem bedenimi, isyan isyan"

 

http://tayfabandista.org/bandsista/

 

"Bundan böyle duramam ben evde
Sokağa özgürleşmeye
Bundan böyle ne bacı ne bayan
Hayatta olmam ben adam"

 

Bandsista, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne "İsyan" ve "Olur/Olmaz" isimli iki şarkı ile sesleniyor.

 

Şarkıların, Türkiye'deki feminist hareketin 30. yılına denk geldiğini söyleyen Bandsista, "Şarkılarımız bize hayatımızın her alanında güç ve ilham veren bu harekete bir katkı olsun" diyor.

 

"Birbirine değen, aynı iş yerini ya da sendikayı paylaşan, eylemlerde yan yana yürüyen, hayalleri kesişen, geceleri kadeh tokuşturan, konserlerde birlikte dans eden kadınların kolektif emeğinin bir ürünüdür.

 

"Bandista'daki kadın icracıların çağrısıyla 8 Mart için beraber şarkı söylemek üzere yola çıktık; günlerce yan yana, her bir kelime hepimizin içine sinene kadar uğraştık, birlikte yazdık, söyledik, kaydettik, sözleri yazarken çoğu kez birbirimizin cümlelerini tamamladık; uzlaşamadığımız noktalarda yepyeni cümleler kurduk."

 

70'LERE SİYARET ETMİŞ MARŞ: İSYAN

Müziği Rudi Goguel'e ait İsyan'ın sözlerini Bandista yazdı;

"İkinci Dünya Savaşı'nın toplama kamplarından, kadın hareketinin coşkulu 70'lerine sirayet etmiş, dünya kadınlarının hâlâ söylemekte olduğu bir marş... İstedik ki biz de bu zincire bir halka olalım, bildiğimiz bir dilde, kendi deneyimlerimizden hareketle bir kez daha, birlikte söyleyelim. Çünkü biliyoruz ki mücadele ne şu anla ne de bu coğrafyayla sınırlı."

 

TÜRKİYE FEMİNİZMİNİN SLOGANINDAN: OLUR/ OLMAZ

Olur Olmaz'ın ise söz ve bestesi Bandsista'ya ait;

"Türkiye'deki feminist hareketin 90'ların sonunda ürettiği bir slogandan yola çıkan bu şarkı gündelik olana yerleşmiş erkek egemenliğe, cinsiyetçiliğe ve dayattığı "ev işi"ne, baskının, ahlakçılığın, şiddetin ve sömürünün alanı olarak "çekirdek aile"ye muzip bir karşı duruş... İSYAN'da olduğu gibi, tarihimizi yazmaya, mücadeleye, sokağa, meydana, örgütlenmeye bir çağrı..." (bianet)

İki şarkıyı aşağıdan dinleyebilirsiniz:



Daha fazlası burada: http://tayfabandista.org/bandsista/