Zeynep Kuray / ANF

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir öğretmenin 16 yaşındaki kız öğrenciye cinsel istismar olayı, kurum yönetimi ve İl Müdürlüğü yetkililerince örtbas edildi. İstismarda bulunan öğretmen müdür yardımcılığına terfi ettirilirken, istismar olayının üzerine giden 3 kurum çalışanı da işten çıkarıldı.

Türkiye’de kadına karşı şiddet, kız çocuklarına yönelik tecavüz ve istismar olayları cezalandırılmazken, bu olaylara karşı mücadele ettiği iddiasında olan Aile ve Sosyal Bakanlığı’na bağlı kurumlar cinsel istismar skandallarıyla gündeme geliyor.

Kemerburgaz’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 2010 yılından beri yaşanan, bütün personel ve öğrenciler tarafından bilinen istismar olayının üstü, kurum müdürü Mesut Erinç ve İl Müdür Yardımcısı tarafından örtülmeye çalışıldı.

Fen öğretmeni Çağdaş Pehlivan’ın 2010 yılında K.T. isimli kız çocuğuna hediyeler alarak istismar ettiği anlaşıldı. Öğretmenlerin ve sosyal hizmet uzmanlarının ısrarı üzerine İl Müdürlüğü’nde açılan soruşturmaya henüz bir cevap verilmezken, Çağdaş Pehlivan ise müdür yardımcılığına terfi ettirilerek ödüllendirildi. Olaya tanıklık eden ve bu nedenle başka kurumlara gönderilen öğrenciler yaşananları ANF’ye aktarırken, konuyla ilgili öğrencilerle görüşerek rapor hazırlayan sosyal hizmetler uzmanı Özgür Sağlam ise böyle bir kişinin kız yurtlarında çalıştırılmaması gerektiğini söyledi.

HEDİYELERLE BAŞLAYAN İSTİSMAR

2010 yılında 16 yaşında olan K.T., evli ve 2 çocuk babası 36 yaşındaki kurum müdür yardımcısı Çağdaş Pehlivan tarafından kandırılarak istismar edildi.

K.T.’nin yakın arkadaşı F.A. 3 sene önce başlayan olayları şöyle anlattı:

“O dönem Fen öğretmenimiz olan Çağdaş Pehlivan K.’ye sürekli hediyeler almaya başladı. İlk önce biz bir şey anlamadık, çünkü baba-kız ilişkisi gibi görünüyordu. Ama zaman geçtikçe böyle olmadığını anladım. 2010 yılının Temmuz ayında aile iznimizi kullanıp K. ile beraber Antalya’da tatile gittik. Çağdaş Hoca her saniye K.’yi cep telefonundan arıyordu. Ben de kendisine neden bu kadar çok aradığını sorduğumda önce geçiştirdi. Bir akşam Çağdaş Hoca tekrar aradı. Bu kez K. telefonun hoparlörünü açarak konuştu. Duyduklarıma inanamadım. Çağdaş Hoca K.’ye “Gel artık, kokunu özledim, seni öpmeyi özledim” diye konuşuyordu. K. de ağlayarak kendisine bunun böyle devam etmeyeceğini söylüyordu. Telefonu kapattığında bu konuşmanın ne anlama geldiğini sordum. K. de bana ‘sen bilmiyorsun, Çağdaş bana aşık, benimle birlikte olmak istiyor’ dedi. Ben de kendisine yaşının büyük olduğunu, evli olduğunu hatırlatınca, bunu bildiğini, ancak Çağdaş hocanın onu rahat bırakmadığını, sürekli aradığını söyledi.”

İstanbul’a döndükten sonra da Çağdaş Pehlivan’ın K’yi istismar ettiğine dair tanık olduklarını anlatan F.A, kurum personelinin dahi durumu bildiği için K’nin yanına yaklaşamadığını söyledi.

MÜDÜR YARDIMCISI DA İSTİSMARIN TANIĞI

İşten çıkarılan kurum psikoloğu Deniz Karasaban ise, istismar olayının kurum müdür yardımcılarından Hüseyin Batman tarafından da bilindiğine dikkat çekti. 2010’da Batman’ın bir çocuğun ağzından dilekçe hazırlayıp şikayet kutusuna atmasıyla tüm personelin de olayı öğrendiğini dile getirdi.

K.’nin 2012 Nisan ayında reşit olmasıyla öğretmenler, sosyal servis personeli ve müdür yardımcısı Büşra Yılmaz’ın da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildiğini belirten Karasaban, “Herkes K.’nin halasının yanına dönmesi gerektiğini söylerken sadece Çağdaş Pehlivan, müdür yardımcısı Büşra Yılmaz ve psikolog Elif Eşmen buna karşı çıkıp, kendisine bir ev tutulması konusunda ısrar ettiler. Tüm karşı çıkışlarımıza rağmen çoğumuzun yıllık izinde olduğu Temmuz ayında K.’ye Kemerburgaz Göktürk mahallesinde Çağdaş Pehlivan tarafından kirası ödenen bir ev tutuldu. Büşra Yılmaz olayı bilmesine rağmen buna göz yumup destek verdi. Kurumun elemanları mesai saatlerinde kurum müdürü Mesut Erinç’in bilgisi dahilinde K.’nin evini temizlemeye gidiyorlardı” dedi.

İSTİSMAR TERFİYLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Kurum müdürünün bütün bunlardan haberi olmasına rağmen göz yumduğunu ve taşeron firma çalışanı olduğu halde Çağdaş Pehlivan’ın müdür yardımcılığıyla ödüllendirildiğini belirten Karasaban, 2012 yılının Eylül ayında K.’nin en yakın arkadaşı olan F.’nin kendisiyle görüşme talebinde bulunarak olayı anlatması ardından hemen müdür yardımcısı Yılmaz’a yaşananları aktardığını belirtti. Karasaban, “Yılmaz bu anlatılanları Müdür Mesut Erinç ile paylaştıktan sonra müdür odasına çağrıldım. Mesut Bey bana K.’nin artık reşit olduğunu, konuyla ilgili hiçbir yasal yaptırım olamayacağını söyleyerek ‘Ancak Çağdaş Bey’i gözlemleyelim, başka bir çocuğa da aynı şeyi, yaparsa farkında olalım’ diyerek beni başından savdı. Konu bir daha açılmadı” diye konuştu.

ÇOCUKLAR ÖZEL HİSSETİRENE KARŞI KOYAMIYORLAR

Bu çocukların daha önce güvenli duygusal bağ kuramamış oldukları için kendilerini ilgi ve sevgiye muhtaç hissettiklerini hatırlatan Karasaban, “Kendilerine ilgi gösteren, hediye alan, özel hissettiren birine karşı koyamıyorlar. O nedenle bu çocukları kendisine bağlayıp istismar etmek çok kolay” diye konuştu. Bugün K.’nin reşit olmasının bu durumu değiştirmeyeceğini vurgulayan Karasaban, F.A.’nın anlattığı telefon görüşmelerinden birinde K.’nin karşı koymaya çalıştığını ama ilgiyi, sevgiyi kaybetmeyi göze alamadığının açıkça görüldüğünü vurguladı.

RAPORU ÖRTBAS ETME ÇABASI

Sosyal hizmet uzmanı Özgür Sağlam ise, Mayıs 2013’te diğer çocukların olayı kendisiyle paylaştıklarında bir psikolog ve bir başka sosyal hizmet uzmanıyla birlikte kız öğrencilerle özel bir görüşme yaptıklarını ancak hazırladıkları raporun Müdür Yardımcısı Yılmaz tarafından reddedildiğini ifade etti. Sağlam şöyle konuştu: “Hemen müdür yardımcısı Büşra Yılmaz’ı çağırdım. Çocukların bu beyanını dinlemesini istedim. Bunun üzerine bir görüşme raporu yazdım, biz üçümüz raporu imzaladık, Büşra Hanım ise idareyi suçlayıcı ifadeler var diyerek imzalamayı reddetti. Bu raporu Müdür Erinç’e götürüp ortada çok ciddi iddialar olduğunu ve durumun soruşturulması gerektiğini belirterek raporun savcılığa gönderilmesini talep ettim.

ÇAVUŞ BASKI YAPTI, PEHLİVAN TEHDİT ETTİ

Tamam demesine rağmen işleme koymadı. Bunun üzerine 2 gün sonra kayıt defterinden rapor numarasını aldım ve tekrar işlemi yapmasını talep ettim. Müdür de bana raporu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne gönderdiğini ve soruşturmanın onlar tarafından yapılacağını söyledi. Ancak İl Müdürlüğünden gelen müdür yardımcısı Şakir Çavuş, Çağdaş Pehlivan’ın abisinin 10 yıllık mesai arkadaşı olmasından dolayı, olayı soruşturmaya değil kapatmaya geldi. Bununla yetinmeyen Çavuş’un bizimle görüşen çocukları baskı altında tuttuğu da ortaya çıktı.”

Bütün bu olanlara rağmen müdür yardımcılığı görevini sürdüren Çağdaş Pehlivan’ın konuyla ilgili açıklama yapan çocukları da “Benim ailem yıkılırsa sorumlusu sizsiniz” diyerek tehdit ettiği ifade edildi. Bu tehdit sonrasında 16 yaşındaki G.A. başka bir kuruma gönderilirken, reşit olan diğerlerinin ise kurumdan ayrıldıkları öğrenildi. Bu olayın üzerine giden kurum çalışanlarının bazıları hakkında soruşturma açılırken, bazıları da işten çıkarıldı.