Arınç’ın “BDP’lilerin kadın kotasını artırmasına neden yok. Onları nasıl kadın sayıyorsunuz?” sözlerine Prof. Fatmagül Berktay’dan tepki geldi. Bu söylemin Başbakan’ın sözlerinden kaynağını aldığını söyleyen Prof. Berktay, “Bu açıkça hükümetin kadın düşmanlığıdır” dedi.

'BU SÖZLER KADIN DÜŞMANLIĞI'
AKP hükümeti döneminde Kürt kadınlarına yönelik saldırılar her geçen gün durmaksızın artıyor. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Fatmagül Berktay, Bülent Arınç’ın BDP’li kadınlara yönelik sözlerini sert bir dille eleştirdi. Berktay, AKP’li Arınç’ın BDP’li kadınlar için sarfettiği, “BDP’lilerin kadın kotasını artırmasına neden yok. Onları nasıl kadın sayıyorsunuz? Her biri polis iteliyor, tokat atıyor, her biri otobüs üzerine çıkıp acayip şeyler söylüyor” sözlerini değerlendirdi. Berktay, “Kafalarında bir kadın fıtratı var. Bu tamamen doğaya dayalı anlayış, ki sadece İslami anlayışta varolan bir şey değildir. Bütün ataerkil zihniyet ve pratiklerde varolan bir anlayış. Kadın doğaya, duygulara aittir ve aynı zamanda en mükemmel biçimde nedeni ve maddeyi temsil eder. Buna karşılık erkek aklı, zihni, kültürü, uygarlığı temsil eder.” şeklinde konuştu.

SÖZLER TEHLİKELİ, TAVIR ALINMALI
“Binlerce yıldır varolan bu ayrım kadınları tümüyle kamusal alandan dışlamak, yönetim ve yurttaşlıktan dışlamak için kullanılan bir ayrım.” Kadınlar incedir, duyguludur, çiçektir içerikli söylemin kadını yüceltir gibi göründüğünü ama aslında bir iktidarı beslediğini vurgulayan Berktay, “Kutsallaşma ya da yüceltme olan her yerde tahakküm gizlidir” diyen din tarihçisi Eliade’nin sözünü hatırlattığı konuşmasına şöyle devam etti: “Arınç’ın BDP’li kadınlar için söylediği sözler kadın düşmanlığıyla birlikte ırkçılık söylemine giriyor”

 Berktay, Arınç’ın sözlerini siyaset açısından ise şöyle yorumladı: “Ben ne yapsam mübahtır, her şeyi söyleyebilirim, her şeyi yapabilirim tutumunu yansıtıyor. Bu herhangi bir siyasal iktidar için en tehlikeli olan şey. Ama tabii bütün toplumu da tehlikeye atıyor. Böyle bir tavır hiçbir siyasi iktidara iyi bir sonuç getirmedi. Buna karşı tavır alınmalı” sözlerine dikkat çekti. (Özgür Gündem)