Başak Kültür Sanat Vakfı, “Kız Çocuklarının Zorla ve Erken Yaşta Evlendirilmesine Karşı Farkındalık Faaliyetleri” kapsamında kamu spotu hazırladı, anket çalışması yaptı. Ankete katılan bir kadın telefon açarak, ankete katıldığı için kocasından dayak yediğini söyledi.

Hollanda Başkonsolosluğu - MATRA İnsan Hakları Programı’ndan alınan fon kapsamında 9 ay süre ile Ataşehir ve Bağcılar’da Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Belma Akşit danışmanlığında yapılan çalışmalarda, eğitim toplantıları düzenlenmesi ve erken evlilik yapmış kadınlarla görüşmeler yapılarak raporlaştırılması hedeflendi.

‘KOCAM DÖVDÜ ANKETİMİ YIRTIN’

Ümran Avcı'nın Habertürk gazetesinde yer alan haberine göre, Bağcılar’da 152 kadınla anket, 10 kadınla da derinlemesine görüşmeler yapıldı. Ataşehir’de halen devam eden proje kapsamında, şu ana kadar 60 kadına ulaşıldı. Çoğu kadın, kocasından izinsiz sokağa çıkamadığı için eğitim toplantılarına katılamadı. Ankete katılan kadınlardan biri, akşamında telefon açarak ankete katıldığı için kocasından dayak yediğini, bu nedenle görüşme kâğıdının kendisine iadesini istedi. Bazı kadınların ise evde pencere ve perde açmadan oturması dikkat çekti. Bazı kadınlar da, “Eşim çalışıp bize bakıyor. Bizim görevimiz de ona bakmak, onun söylediklerini yerine getirmek” diyerek yaşama bakışlarını anlattı.

GELİNLİĞİ BEYAZ, GÜNLERİ KARA

Çalışmanın ikinci ayağı için yönetmen Rojda Şükran Karaş ile eğitmen ve yönetmen Filiz Işık tarafından kamu spotu çekildi. Filmde, “Çocukların geleceğini asma!”, “Beyaz gelinlikle kara günler”, “Kızlarınız çok küçük, acıları çok büyük” sloganları ile erken yaşta evlendirmelere karşı çocuklarımızı koruyalım mesajları verildi.