Eski hakem Ahmet Çakar'ın "Kadın istemezse bir erkeğin tecavüzüne uğramaz" sözüne tepki gösteren SDP'li kadınlar, Çakar ya da kanalın özür dilemesinin dahi yetersiz olduğunu söyleyerek Çakar'a mor kart gösterdi.

Nilay VARDAR / BİA

 

Beyaz TV'de "Akıllara takılanlar, perde arkasında yaşananlar, konuşmaya cesaret edilemeyenler" cümlesiye tanıtılan, Göktuğ Sevinç'in moderatörlüğünde, Ahmet Çakar ve Rasim Ozan Kütahyalı'nun sunduğu, Ömer Çavuşoğlu'nun konuk olduğu "Derin Futbol" isimli programda, Çakar, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın, tecavüz iddiasıyla suçlanmasıyla ilgili şöyle dedi:

 

"IMF Başkanı bir otelde çalışan kızı, üstelik de siyah bir kız, çirkin de bir kız, elle taciz etti... (Programdakiler tecavüz etti diye düzeltince) tecavüz iddiasıyla... Ama kız ölmemiş... Bir kere Türkiye şunu iyi bilsin, bir erkek bir kadına kolay kolay tecavüz edemez."

 

Sosyalist Demokrasi Partili (SDP) kadınlar adına, Taksim Tramvay Durağı'nda basın açıklamasını okuyan Sevda Nar, erkek egemen ideolojinin varlığını aileden, okula, yargıdan, medyaya hayatın her alanında kendisi sürdürdüğünü belirtti.

 

Nar, medyanın, özellikle televizyonlarda, dizilerle ve programlarla erkek egemen sisteminin üreticisi ve yaygınlaştırıcı olduğunu ekledi.

 

Ahmet Çakar'ın son konuşmasının da tecavüzcüleri cesaretlendiren, tecavüze uğramış sayısız kadının yaşadığı travmayı yinelediğini söyleyen Nar, bunun tecavüzün suçunu kadına yükleyen zihniyeti tekrar ürettiğini belirtti.

 

Ayrca Çakar'ın "siyah, çirkin kız" diye aşağılayarak bahsettiği kadın nezdinde, tüm kadınlara hakaret ettiği ifade edildi.

 

"Çakar'ın suçundan herkes sorumlu"

"Ortada tecavüzü meşru gösteren, adeta teşvik eden, kadın bedenini aşağılayan büyük bir suç vardır ve herkes bundan sorumludur. Kadın düşmanı konuşmaları yayımlayan program yöneticileri, canlı yayında bu sözlere zaman zaman gülerek hiç itiraz etmeyen diğer erkek sunucular, programın yayınlandığı Beyaz TV ve yöneticileri de en az Çakar kadar sorumludur.

 

"Bu ülkenin Başbakan'ı, 'Kadına yönelik şiddet abartılıyor' dedi, kadınlar alanlarda her gün beş kadının öldüren sistemle hesaplaşacağız dedik.

 

"Bu ülkenin öğretim görevlisi, 'Kadınlar dekolte giyiyor, tacize, tecavüze davetiye çıkarıyor' dedi, kadınlar 'Dekoltemden sana ne, sorun erkek egemen düzeninizde' dedik.

 

"Bu ülkenin yargısı, 26 kişinin tecavüzüne uğrayan 13 yaşındaki bir çocuk için 'Rızası vardır' dedi, biz 'Erkek adalet değil, gerçek adalet' dedik."

 

"Özür yetmez"

Nar, Çakar'ın bu sözleri için özür dilemesini, Beyaz TV'den bir açıklama yapmasını, Çakar'ın işine son vermesini talep edebileceklerini ancak özrün yetersiz olduğunu söyledi.

 

"Yıllarca yeşil sahalarda, kırmızı kart gösteren Çakar'a şimdi biz 'mor kart' gösteriyoruz."

 

Eylemi izleyen iki genç erkekten biri "kadınları, tecavüzcüsüyle evlendirmekten bile bahsediyorlar, korkunç" deyince, Çakar ile ilgili görüşlerini sorduk.

 

"Kadın mini etek ya da dekolte kıyafet giyiyorsa, bu kendisini güzel hissetmek istediği içindir, kimse buna karışamaz, herkesin özgürlüğü var."