Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanan Amerika Birleşik Devletleri'nde, kürtaj tartışmaları bitmek bilmiyor.

Cumhuriyetçi Parti'den senatör adayı Todd Akin, tartışmaları daha da alevlendirdi.

Akin'ın, 'meşru tecavüz' kurbanlarının çok nadiren hamile kaldığını ve tecavüze uğrayan kadınların bile kürtaj yaptırmasına karşı olduğunu savunması büyük tepki çekti.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney, Akin'in Senato seçimlerinden çekilmesini istedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, yaklaşan başkanlık seçimi öncesinde, Cumhuriyetçi Parti'nin Missouri eyaleti senatör adayı Todd Akin , kürtaj tartışmalarına yeni bir boyut getirdi.

Akın, katıldığı bir televizyon programında, sözde doktorlara dayandırarak yaptığı açıklamada, eğer ortada 'meşru bir tecavüz' varsa kadın vücudunun hamile kalmaya karşı savunma mekanizmalarının devreye girdiğini savundu.

Amerikalı siyasetçi, bu da işe yaramazsa cezalandırılacak olanın cenin değil tecavüzcü olması gerektiğini belirtti.

Akin'in "meşru tecavüz" açıklamaları, Amerika Birleşik Devletleri'nde gündemi sarstı.

Siyasetçi, kendi partisinden bile büyük tepki görünce hemen özür diledi ama işe yaramadı.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney açıklamaların "Kabul edilemez, küçük düşürücü ve yanlış" olduğunu açıkladı.

Amerikan Başkanı Barack Obama da, Akin'a 'Tecavüz, tecavüzdür" diyerek yanıt verdi.

Barack Obama, bu konudaki tartışmaların, çoğu erkek olan siyasetçilerin, sağlık konularında, kadınlar adına karar vermemesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Tecavüze ortaçağ standardı getirdiği gerekçesiyle Akin'ın istifasını isteyen sesler yükseliyor.

'Meşru tecavüz' kavramı Ortaçağ'da bazı kayıtlarda geçiyor.

13'üncü yüzyılda İngiltere'de yürürlükte olan bir yasada, "Rızası olmadan kadın hamile kalamaz. Kadın hamile kalmışsa onayı var demektir ; bu da tecavüz iddiasını ortadan kaldırır" , deniyor. (trt)