TBMM Kadına Yönelik Şiddet Komisyonu’na davet edilmeyen 60 STK yayınladıkları ortak bir metinle bu tutumu protesto etti.

Kadın örgütlerinin protesto metninde, “Komisyonun, çalışmalarında kendisine muhalefet etme ihtimali olduğunu düşündüğü örgütlerin davet edilme çağrılarına kulak asmayıp ‘Onlardan sonrasında yazılı görüş alacağız’ demesi gibi bir garabet durumla karşı karşıyayız” denildi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, STK’ların eylemine destek verdiklerini ancak bu eylemin tutanaklara geçirilip tarihe not düşürülmesi adına davet edildikleri Meclis Komisyonu’na gideceklerini açıkladı.

zete.com'un haberine göre, 60 STK’nin ortak metni şöyle:

“Türkiye’de kadınlara yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçları yıllardır kadın örgütlerince defalarca dile getirildi. Kadınlarla erkekler arası fiili eşitsizlik ve her türlü ayrımcılığın bir sonucu olan erkek şiddetine karşı TBMM’nin acil olarak önlem alması gerektiği yakın zamanda 124 kadın örgütünden oluşan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu tarafından 20 Temmuz 2014’ten bu yana talep ediliyor. Yıllardır süren bu mücadele ve çağrıların sonucunda TBMM çatısı altında “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu” adıyla bir komisyon kuruldu.

Ancak Komisyon kuruluşundan hemen sonra attığı ilk adımda bizleri büyük hayal kırıklığına uğrattı. Zira kadın STK’lar ile 5 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da yapacağını duyurduğu toplantıya, kadına yönelik şiddet alanında da yıllardır mücadele eden bağımsız kadın örgütlerinin büyük bir çoğunluğunu davet etmeyip, dışlamış durumdadır. Böylece daha baştan konuyla ilgili yıllara dayanan emek, bilgi ve deneyim sahibi kadın örgütlerinin çalışmalara dâhil olmalarını engelleyerek esas olarak kendi siyasi görüşüne yakın sivil toplum örgütleri ile çalışacağını şimdiden belli etmiştir.

Türkiye gibi kadına yönelik şiddet konusunda dünyada negatif anlamda rekor kırmış bir ülkenin meclis komisyonunun bunu yapmaktaki amacı nedir? Bize göre, Komisyon izlediği bu yöntemle kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın hareketinin, bu alanda yıllardır biriktirmiş olduğu bilgi ve deneyimi görmezden gelmekte, kadın örgütlerini ve mücadelelerini görünmez kılıp, değersizleştirmektedir. Oysa ki Komisyon üyelerinden beklentimiz ve doğru olan dayanışma merkezi ve sığınak çalışması yürüten kadın örgütlerinin, belediye ve kamuya ait sığınak çalışanlarının katıldığı ve bu yıl on sekizincisi düzenlenecek olan ‘Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’ bileşeni onlarca kadın örgütüyle işbirliği içinde bu kadar büyük bir sorunu çözmeye çalışmasıdır.

Büyük çoğunluğu AKP’li milletvekillerinden oluşan Komisyonun, çalışmalarında kendisine muhalefet etme ihtimali olduğunu düşündüğü örgütlerin davet edilme çağrılarına kulak asmayıp ‘Onlardan sonrasında yazılı görüş alacağız’ demesi gibi bir garabet durumla karşı karşıyayız. Öyle görünüyor ki hükümet ve devlet kadına yönelik şiddet ile ilgili kusur ve eksiklerine bir yenisini daha eklemekte ve davet ettikleri bir kaç örgüt dışında konuyla ilgili yeterli birikimi olmayan örgütlerle çalışmayı tercih etmektedir. Bu da AKP iktidarının kendi görüşlerine aykırı hiçbir sese tahammülü olmayan otoriter yönetiminin göstergelerinden biri olduğu gibi Komisyon çalışmalarının hangi seyirde gideceğinin ve çalışmalarının sonuçlarının da kadına yönelik şiddeti sonlandırmaya yönelik bir siyasi iradenin eylem planı olmayacağının açık bir göstergesidir.

Biz aşağıda imzası olan kadın örgütleri, öncelikle bu tutumu protesto ediyor ve hükümeti, TBMM başkanlığını ve ilgili tüm partileri bu hatayı düzeltme konusunda göreve davet ediyoruz. Komisyon’dan ise bir an önce çalışmalara davet edilen örgütlerin hangi kriterlere göre seçildiğini ve bu anti-demokratik uygulamanın nedenlerini kamuoyuyla paylaşmasını ve kadına yönelik şiddetin sonlanması için bu alanda yıllardır mücadele eden kadın örgütlerinin bilgi ve deneyimlerinin dâhil olduğu bir çalışma yürütmesini talep ediyoruz.

İmzacı Kadın Örgütlenmeleri:

Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM)

Adıyaman Kadın Yaşam Derneği

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği

Ataşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi

Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi

Bağımsız Kadın Derneği

CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD)

Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)

Divriğili Kadınlar Derneği

Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM)

Engelli Kadın Derneği

Ergani Selis Kadın Derneği

Eşit Yaşam Derneği

EŞİTİZ – Eşitlik İzleme Kadın Grubu

Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu

Evkad- Adana

Gökkuşağı Kadın Derneği

Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası

İRİS Eşitlik Gözlem Grubu

İstanbul Feminist Kolektif

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

İzmir Kadın Dayanışma Derneği

Ka.Der Ankara

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu

Kadın Çalışmaları Derneği

Kadın Dayanışma Vakfı

Kadın Eğitim ve İstihdam Derneği (KEİD)

Kadın Emeği Kolektifi

Kadın Erkek Eşitliği Derneği (Kazete.Der)

Kadın Partisi

Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği

Kadınlarla Dayanışma Vakfı

KAOS GL

Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği

Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği (KARKAD-DER)

Kardelen Kadın Merkezi

KAZETE- Bağımsız Kadın Gazetesi

Kırmızı Biber Derneği

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği

Koza Kadın Derneği

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği

Mersin LGBT 7 Renk Eğitim ve Araştırma Derneği

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Muş Kadın Çatısı Derneği

Muş Kadın Derneği

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Petrol-İş Kadın Dergisi

Selis Kadın Derneği

Sınır Tanımayan Kadınlar

Sosyalist Feminist Kolektif

SPoD LGBTİ (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği)

Türk Kadınlar Birliği

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği

Van Kadın Derneği

Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği” (Ankara ZETE)