30 Mart 2014 yerel seçimlerinde büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarında toplam 37 kadın belediye başkanı seçildi. Bunlardan 23'ü BDP'li. Geri kalan 14 kadın belediye başkanı ise CHP, AKP ve DP'den. Türkiye'de kadın temsiliyet oranını BDP yükseltti.

KA.DER, "Sandıklar açıldı, yerel seçimlerden yine erkekler galip çıktı" dedi.

Seçim sonuçlarını değerlendiren KA.DER Genel Yönetim Kurulu, iç karışıklıkların yoğun olarak yaşandığı, güvensizliğin hakim olduğu ve karşılıklı suçlamaların yapıldığı bir dönemde yerel seçime girildiğini belirtti. "Yerel yönetimlerde yine kadınların iradesi yok sayıldı ve yerel yönetimler Türkiye'nin yarısını 'eksik' temsil edecek şekilde oluşturuldu" denilen açıklamada, seçim döneminde parlamentoda bulunan BDP ile HDP dışındaki partilerin, kadın adayları genel anlamda hiçe saydığını kaydetti.

Kadın aday oranlarının AKP'nin yüzde 1.3, CHP'nin yüzde 4.55, MHP'nin yüzde 2.7 olduğunu hatırlatan KA.DER, büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarında (beldeler hariç) toplam 37 kadın belediye başkanının seçildiğini açıkladı.

KA.DER'in derlemesine göre, kadın belediye başkanlarından 3'ü büyükşehir, 1'i il, 33'ü ilçe belediye başkanı. 2009 yerel seçimlerinde 26 kadın belediye başkanından 2'si il, 17'si ilçe, 7'si belde belediye başkanı idi.

SAYILARDA BDP VE HDP'NİN ETKİSİ VAR

KA.DER, açıklamasında, "Kadın belediye başkanlıklarındaki artışta, BDP ve HDP'nin, cinsiyet eşitliğini tüzüklerine koymalarının büyük bir etkisi var" dedi.

Açıklamada, "United Cities and Local Governements"ın istatistikleri de aktarıldı. Buna göre, dünyada yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 20.9, Avrupa yüzde 23.9, Latin Amerika'da yüzde 26.1.

KA.DER, resmi olmayan verilere göre, belediye başkanlıklarının partilere göre dağılımını da aktardı. Buna göre 2009 yerel seçimlerinde 15 kadın belediye başkanı olan DTP'nin, bu seçimlerde 23 resmi kadın belediye başkanı bulunuyor. Ayrıca 54 belediyedeki eşbaşkan da dahil edildiğinde bu sayı 77'ye çıkıyor. CHP'nin sadece 7 kadın belediye başkanı var. 2009 yerel seçimlerinde 6 CHP'li kadın belediye başkanı bulunuyordu. AKP ise 2009'da 3 olan kadın belediye başkanı sayısını bu seçimde 6'ya çıkardı. DP'nin 2009'da 2 kadın belediye başkanı vardı, bu seçimde ise sadece 1. (ETHA)