2014’ün ilk dokuz ayında 207 kadın öldürüldü. Eylül ayında ise 23 kadın öldürüldü, 8 kadın ve kız çocuğu cinsel istismara uğradı, 47 kadın yaralandı, 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Eylül’de 23 kadın öldürdü; 8 kadın ve kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 47 kadını yaraladı; 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

2014’ün ilk dokuz ayında erkekler 207 kadın öldürdü; 78 kadın ve kız çocuğuna cinsel istismarda bulunuldu; 464 kadına şiddet uyguladı; 89 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Kadın cinayet işleyenlerin yüzde 17,3’ü cinayetin hemen öncesinde izinle, denetimli serbestlikle ya da şartlı tahliyeyle cezaevinden çıkmış. 

Kadınların yüzde 8,7’si çıkarttıkları tedbir kararlarına rağmen öldürüldü.Yüzde 13’ü boşanmak istediği ya da boşandığı kocasıyla barışmak istemediği için, yüzde 8,7’si ise erkeklerin birliktelik tekliflerini reddettikleri için öldürüldü.

19 yaşında başlık parası karşılığı evlendirilen Zahide Akgül, kocası ve kocasının ailesi hakkında şikayetçi olduktan sonra sığınmaevine yerleştirilmiş ancak kocasının ailesi cinayetten 15 gün önce Akgül’ü sığınmaevinden çıkartmıştı.

Kocasının ailesinin kararıyla öldürülen Burcu Çiftçi (19), 14 yaşındayken zorla evlendirilmişti. İşyerinde öldürülen Sultan Kaymaz (45), katili Z.Y. hakkında tehdit ve cinsel taciz nedeniyle şikayetçi olmuş, mahkeme 4 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Z.Y.’ye sadece altı ay uzaklaştırma cezası vermişti.

Kadınların yüzde 47,8’ini kocaları öldürdü: 11 kadını kocası, ikisini reddettiği erkekler, ikisini sevgilisi, birini tacizcisi, birini eski kocası, birini iş arkadaşı, birini nişanlısı, birini damadı, birini arkadaşı, birini ağabeyi, birini ailesi öldürdü.

Kadınların yüzde 56,5’i ateşli silahlarla öldürüldü: 10 kadın tabancayla, üçü tüfekle, yedisi bıçakla, ikisi boğularak, biri camdan aşağı atılarak öldürüldü.

Kadın katillerinin üçü cinayetin ardından intihar etti; ikisi intihara teşebbüs ett; biri kolluk güçlerine teslim oldu. Eylül’de kadın katillerinin yaşı 17 ila 54, öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 16 ila 55 arasında değişti.

En çok kadın katli İstanbul’da yaşandı. Cinayetlerin gerçekleştiği iller Adana (2), Ankara (2), Antep (2), Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gümüşhane, İstanbul (5), İzmir, Kayseri, Manisa, Mersin (2), Muş, Ordu ve Urfa.

Eylül’de 34 ilde 93 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, cinsel istismar ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet Akdeniz Bölgesi’nde yaşandı. 93 şiddet vakasından 14’ü Marmara, 20’si Akdeniz, 14’ü Karadeniz, 13’ü İç Anadolu, 15’i Ege, yedisi Doğu Anadolu ve 10’u Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşandı.